'Kinderen van ruim kwart ouders weleens online lastiggevallen'
Onderzoek

'Kinderen van ruim kwart ouders weleens online lastiggevallen'

02-06-2021 08:38 Laatste update: 09:37

Meer dan een kwart van alle ouders hoort wel eens dat hun kind op internet is lastiggevallen. Het gaat om meldingen van pesten, oplichting, seksueel getinte berichten en porno.

28 procent van de ouderes geeft aan dat hun kinderen weleens melding hebben gemaakt van vervelende situaties online. Dat blijkt uit een onderzoek van hulporganisatie Terre des Hommes, dat met meer dan duizend ouders van kinderen tussen de 8 en de 17 jaar sprak.

Meisjes hebben hier veel meer last van dan jongens. 31 procent van de ouders hoorde van hun dochter verhalen over vervelende situaties online. Voor jongens ligt dat percentage op 24 procent.

Veel zorgen over YouTube

Van de geïnterviewde ouders maakt meer dan de helft zich zorgen over de online veiligheid van hun kind. Vooral het idee dat een vreemde hun kind online benadert, en de invloed van nepnieuws, houdt ouders bezig.

YouTube is het grootste punt van zorg, blijkt uit het onderzoek: zo'n 44 procent van alle ouders is bezorgd over de veiligheid van hun kind op de videosite. Ouders wijzen er onder andere op dat je geen YouTube-filmpjes kan blokkeren, en dat de site hun kinderen snel naar vervelendere filmpjes doorverwijst.

Ook over TikTok (40 procent) en online games (38 procent) maken ouders zich zorgen.

Eigen verantwoordelijkheid

Wel vinden ze over het algemeen dat de verantwoordelijkheid om het internet veilig te houden voor hun kind bij zichzelf ligt. "Hoe meer kinderen weten over de gevaren, waar ze op moeten letten en hoe ze er vervolgens mee om moeten gaan, hoe beter", schrijft een respondent. Tegelijk moeten ook de platformhouders beter opletten dat kinderen niet in vervelende situaties terechtkomen online, vinden de ouders.

Kijk ook: deze robotstofzuiger leegt zichzelf