© Thinkstock

Uitkeringsgerechtigden de dupe van fouten in systeem grote steden
Socrates

Uitkeringsgerechtigden de dupe van fouten in systeem grote steden

02-06-2021 11:27 Laatste update: 12:11

Er zitten fouten in het computersysteem Socrates, dat door de vier grootste steden wordt gebruikt om bijstandsuitkeringen te berekenen. Daardoor komen sommige bijstandsgerechtigden in de problemen.

Het grootste probleem zit bij uitkeringsgerechtigden die een zogenoemde Inkomensvoorziening Oudere en Arbeidsongeschikte Werklozen of Zelfstandigen (IOAW en IOAZ) ontvangen, schrijft NOS. Bij een gebruikelijke bijstandsuitkering worden de bedragen netto uitgekeerd. Bij deze twee uitkeringen gaat het echter om een bruto bedrag.

Als mensen die deze regeling gebruiken daarnaast ook geld verdienen, raakt het Socrates-systeem in de war, omdat het niet op een juiste manier bruto naar netto kan omrekenen. Daardoor houden uitkeringsgerechtigden minder geld over als ze naast hun uitkering bijklussen.

Fouten bij vakantiegeld

Ook bij het berekenen van het vakantiegeld zou Socrates fouten maken, schrijft de Bijstandsbond, de belangenvereniging voor uitkeringsgerechtigden. Mensen die naast een bijstandsuitkering ook in de ziektewet zitten, zien hun vakantiegeld al verrekend in die laatste regeling.

Socrates trekt het vakantiegeld echter ook van de bijstandsuitkering af, en ambtenaren hebben geen mogelijkheid om die optie uit te zetten.

'Gaat inderdaad soms mis'

Tegenover NOS erkent de gemeente Amsterdam dat het inderdaad af en toe misgaat. Ambtenaren kunnen handmatig aanpassingen doen als er fouten worden gemaakt, maar het blijft dan lastig om te controleren of de berekening goed is gegaan.

Rotterdam, Utrecht en Den Haag ontkennen dat er grote problemen zijn met het systeem. Ze gaan wel met de Bijstandsbond in gesprek.

Kijk ook: de gevaren van de Apple AirTag?