'Storing Franse provider Orange had mogelijk fatale gevolgen'
Orange-storing

'Storing Franse provider Orange had mogelijk fatale gevolgen'

03-06-2021 09:31 Laatste update: 09:43

In Frankrijk heeft een grote storing bij de telecomprovider Orange mogelijk fatale gevolgen gehad. De storing wordt in verband gebracht met drie sterfgevallen.

De regering heeft donderdag het hoofd van Orange opgeroepen om verantwoording af te leggen. Hulpdiensten waren woensdagavond telefonisch soms onbereikbaar door de storing bij het bedrijf en dat zou een rol hebben gespeeld bij drie sterfgevallen.

Het gaat onder meer om een persoon met hartklachten in het gebied Morbihan. Het lukte daar niet een ambulance te bellen. Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin benadrukt dat niet zeker is dat het leven van die patiënt wel gered had kunnen worden zonder de storing.

'Niet direct iemand aan de lijn'

De regering zegt dat callcenters van de politie, brandweer en ambulancediensten in het land last hadden van de storing. "Wat vaststaat is dat mensen ons hebben verteld dat ze meerdere keren probeerden te bellen en niet direct iemand aan de lijn konden krijgen", zei de minister.

Orange heeft excuses aangeboden en zegt dat het probleem sinds middernacht is opgelost. De storing zou niet het gevolg zijn geweest van een hackaanval.