NRC stond op zwarte lijst van Google: 'Tienduizenden euro's misgelopen'
Reclame-blokkade van Google

NRC stond op zwarte lijst van Google: 'Tienduizenden euro's misgelopen'

03-06-2021 19:43 Laatste update: 19:43

Google heeft de website van NRC jarenlang op een zwarte lijst voor adverteerders gezet. Als reden noemde Google dat er op de site van de krant relatief vaak berichten stonden over "dood, extremisme en geweld".

Dat zegt algemeen-directeur Media, Dominic Stas. "NRC.nl heeft de afgelopen drie maanden geen advertenties kunnen plaatsen die aangeleverd werden via het systeem van Google, waar verreweg de meeste adverteerders gebruik van maken", aldus Stas.

Volgens hem heeft NRC zo tienduizenden euro's misgelopen. Hij noemt het "niet aanvaardbaar" dat Google "de relatie tussen NRC en adverteerders heeft verstoord". Dat de situatie na de ontdekking, in februari, nog wekenlang heeft voortbestaan omdat Google het probleem niet wist te verhelpen, vindt hij ook kwalijk.

Google liet deze week aan NRC weten dat de website van de krant al in 2014 op de zwarte lijst is gezet. NRC reageerde daar toen niet op, omdat het alleen leek te gaan over een Google-dienst die de krant al niet meer gebruikte. NRC snapt niet "hoe het kan dat de plaatsing op de zwarte lijst zeven jaar later bij een andere dienst van Google opeens werd geëffectueerd, met de blokkade tot gevolg".

Eventuele schadeclaim

Volgens de regels van Google mag bijvoorbeeld bij gevoelige kwesties op een website niet worden geadverteerd. Volgens de krant heeft een medewerker van Google pas vorige maand, na lang aandringen, bevestigd dat nrc.nl op een zwarte lijst staat. Het bedrijf achter de zoekmachine zou de blokkade inmiddels hebben opgeheven.

Stas laat op de eigen website weten dat hij een slag om de arm houdt wat betreft een eventuele schadeclaim en pas tevreden is als ook na verloop van tijd blijkt dat geen barrière meer wordt opgeworpen.

De beste smartphones van 2021: