'Politici op Facebook niet langer uitgezonderd van regels'
Sociale media

'Politici op Facebook niet langer uitgezonderd van regels'

04-06-2021 06:03 Laatste update: 06:12

Facebook is van plan om politici niet langer uit te zonderen van regels over haatzaaien op het platform.

Dat meldt The Washington Post. Volgens die krant zal het sociale medium dat vrijdag aankondigen. Facebook is lange tijd bekritiseerd omdat het te veel ruimte zou geven aan politici.

Sinds de Amerikaanse verkiezingen in 2016 weegt Facebook de nieuwswaardigheid van politieke uitspraken af tegen de mogelijkheid dat die kwaad veroorzaken. Die toets verdwijnt nu het platform van Mark Zuckerberg nieuwswaardigheid niet langer als belangrijke factor gaat zien, aldus een anonieme ingewijde.

Door dat principe gaat echter nog niet helemaal een streep. Als Facebook er toch voor kiest om uitspraken vanwege de nieuwswaardigheid ervan door te laten, zal het dat publiekelijk toelichten, aldus de ingewijde. Ook wil Facebook meer openheid betrachten over het aantal overtredingen dat iemand kan begaan voordat hij of zij in de ban gaat. Facebook weigert nog commentaar op de berichtgeving.

Donald Trump

Facebook komt met de maatregelen tegemoet aan de aanbevelingen van zijn toezichtraad. Die boog zich onlangs over de vraag of het platform de Amerikaanse oud-president Donald Trump opnieuw moet toelaten.

Trump is sinds de Capitoolbestorming van 6 januari geschorst op Facebook. Het bedrijf concludeerde destijds dat Trump met zijn posts op het platform zijn aanhangers had opgeroepen tot de aanval op het parlement.

Volgens de toezichtraad heeft Facebook terecht besloten om Trump te weren, maar moet het de permanente ban beter en transparanter onderbouwen.

Kijk ook: Facebook niet blij met iOS-update