© Bosch

Bosch opent grote chipfabriek in Duitsland voor autosector

De chipfabriek maakt gebruik van robots en AI.

1 miljard euro

Bosch opent grote chipfabriek in Duitsland voor autosector

08-06-2021 13:59 Laatste update: 13:59

Fabrikant Bosch heeft maandag in de Duitse stad Dresden een grote nieuwe chipfabriek geopend. De fabriek gaat zich vooral richten op chips voor auto's, waar wereldwijd nu een groot tekort aan is.

Bosch heeft 1 miljard euro in de fabriek gestoken, de grootste investering ooit van het Duitse bedrijf. De Duitse bondskanselier Angela Merkel was bij de opening aanwezig. "We lopen niet voorop, we moeten inlopen", zei Merkel over de positie van Duitsland op de chipmarkt. "We moeten ambitieus zijn. Onze concurrenten wereldwijd zitten niet te slapen."  

De fabriek gaat zich toeleggen op zogenoemde ASICs: chips met één enkele taak, zoals het regelen van het remsysteem van een auto. Toch zijn het niet die chips waardoor veel autofabrikanten hun productie hebben moeten stilleggen. Dat probleem ligt bij microcontrollers, en die worden in de nieuwe fabriek niet gemaakt.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

'Concurrentievermogen versterken'

De fabriek maakt gebruik van kunstmatige intelligentie en automatisering om de productie te stroomlijnen. Toch werken er 700 mensen in de fabriek. Vanaf juli start de productie van halfgeleiders voor in elektrisch gereedschap van Bosch, zes maanden eerder dan gepland. De productie van chips voor auto's volgt in september.

"Halfgeleiders zullen helpen het concurrentievermogen van Europa te versterken als bakermat voor baanbrekende innovaties", zei Eurocommissaris Margrethe Vestager bij de opening van de fabriek. Bosch is behalve een belangrijke leverancier van onderdelen in auto's ook een grote partij op het gebied van motoren voor elektrische fietsen.

Bekijk ook: Geen PlayStation of nieuwe auto door chiptekort