'Satellietinternet Starlink binnenkort ook in vliegtuigen'
Starlink

'Satellietinternet Starlink binnenkort ook in vliegtuigen'

10-06-2021 10:47 Laatste update: 14:19

Ruimtevaartbedrijf SpaceX wil zijn satelliet-internet ook aan boord van vliegtuigen gaan aanbieden.

SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-ceo Elon Musk, onderhandelt met meerdere luchtvaartmaatschappijen over het aanbieden van internetverbindingen voor wifi-diensten aan boord van vliegtuigen. Dat zegt SpaceX-topman Jonathan Hoffeler. Het gaat om verbindingen met het nieuwe satellietnetwerk Starlink, dat uiteindelijk wereldwijd snelle internetverbinding moet gaan bieden .

SpaceX ontwikkelt met Starlink ook een 'eigen luchtvaartproduct', dat later dit jaar in de eerste vliegtuigen beschikbaar moet zijn, aldus Hoffeler. SpaceX heeft al toestemming van de Amerikaanse telecomtoezichthouder gekregen om internet aan boord van vliegtuigen te testen. 

Sinds kort ook in Nederland

Starlink is sinds mei ook in grote delen van Nederland beschikbaar. Gebruikers betalen zelf voor de benodigde apparatuur, zoals een satellietschotel. Dat kost 499 euro, bovenop de maandelijkse 99 euro servicekosten van Starlink.

De downloadsnelheid van Starlink is momenteel nog relatief laag: 50 tot 150 Mbps. Musk beloofde voor het eind van het jaar hogere snelheden, tot 300 Mpbs, vergelijkbaar met een gemiddeld abonnement via de kabel.

Kritiek

Het satellietnetwerk van Starlink is nog in aanbouw. Momenteel zijn er ruim duizend satellieten actief, dat moeten er op termijn ruim 40.000 worden. Er klinkt ook veel kritiek op de satellietplannen van Starlink en vergelijkbare bedrijven. Het grote aantal satellieten zou voor lichtvervuiling kunnen zorgen, en zou astronomie moeilijker kunnen maken.

Als eerste in Nederland: Starlink-internet getest