'Grote EU-boete dreigt voor Amazon om privacyschending'

Een medewerker van Amazon

Privacywet AVG

'Grote EU-boete dreigt voor Amazon om privacyschending'

10-06-2021 16:33 Laatste update: 16:33

Amazon hangt een boete van 425 miljoen dollar, omgerekend 349 miljoen euro, boven het hoofd wegens schending van de privacyregels.

Dat zeggen bronnen tegen The Wall Street Journal. De Luxemburgse toezichthouder op de Europese privacyregelgeving (in Nederland bekend als AVG) zou deze hoogste boete voor het schenden van de privacywet tot nu toe hebben voorgesteld aan de andere 26 toezichthouders van de Europese Unie.

Amazon is in de EU gevestigd in Luxemburg en valt daarom in eerste instantie onder de Luxemburgse toezichthouder CNPD.

Amazon zou persoonlijke gegevens hebben verzameld en gebruikt van individuen, aldus de krant, maar de bron wilde niets zeggen over de specifieke beschuldigingen tegen het bedrijf. De zaak zou niet met data-opslag in de clouddiensten van Amazon Web Services te maken hebben.

Europese Commissie

Tegen Amazon lopen bij de Europese Commissie ook onderzoeken vanwege vermeend misbruik van zijn machtspositie, doordat het bedrijf een dubbele rol heeft. Amazon is zowel zelf verkoper als marktplaats voor andere verkopers. Dat heeft geleid tot allerlei zorgen over het oneerlijk beperken van de concurrentie.

Techreuzen worden aangepakt

De pijlen van de Europese Commissie waren de afgelopen jaren vooral gericht op Google. Ook dat bedrijf maakte zich volgens Europa schuldig aan oneerlijke concurrentie, en kreeg al meerdere miljardenboetes opgelegd. Brussel zou opnieuw onderzoeken naar Google willen beginnen.

Ondertussen werkt Europa aan nieuwe regelgeving, om de steeds machtigere techreuzen aan te kunnen pakken.

Waarom wel/niet bij Amazon kopen: