Europese Commissie: 'Amazon misbruikt macht met dubbelrol'
Mededinging

Europese Commissie: 'Amazon misbruikt macht met dubbelrol'

10-11-2020 12:07 Laatste update: 13:24

De Europese Commissie heeft een voorlopige conclusie bereikt in zijn onderzoek naar Amazon. Het bedrijf hanteert zijn dubbele rol volgens Europa niet goed. Amazon is zowel zelf verkoper als marktplaats voor andere verkopers.

De voorlopige conclusie volgt na ruim een jaar onderzoek. Kern van de aanklacht zijn de gegevens die Amazon verzamelt over de externe verkopers die hun spullen via Amazon verkopen in Duitsland en Frankrijk. Amazon misbruikt die informatie om beter te kunnen concurreren met die externe verkopers, concludeert Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging en Digitale samenleving).

Amazon ziet informatie over verkopers, hun producten en transacties, en heeft daarmee een oneerlijk voordeel. Amazon kan die informatie samenvegen, zien welke producten populair zijn en met een eigen variant komen. Daarmee staat het bedrijf in directe concurrentie met de verkopers die het marktplatform van Amazon gebruiken.

Webwinkels steeds belangrijker

"We moeten ervoor zorgen dat platforms met een dubbele rol met marktmacht, zoals Amazon, de concurrentie niet verstoren", aldus Vestager. "Nu e-commerce sterk in opkomst is en Amazon het toonaangevende e-commerceplatform is, is eerlijke en onvervalste toegang tot online consumenten belangrijk voor alle verkopers." De Commissie zet zijn onderzoek naar Amazon voort, en vraagt het bedrijf op de voorlopige conclusie te reageren. Welke maatregelen Brussel neemt tegen het techbedrijf, is dan ook nog niet bekend.

Amazon stelt tegenover Engadget zich niet te herkennen in de beschuldigigng en het niet eens te zijn met de voorlopige conclusie van de Europese Commissie. "Amazon vertegenwoordigt minder dan 1 procent van de wereldwijde retailmarkt en er zijn grotere retailers in elk land waarin we actief zijn", stelt een woordvoerder. "Geen enkel bedrijf geeft meer om kleine bedrijven of heeft de afgelopen twintig jaar meer gedaan om hen te ondersteunen dan Amazon. Er zijn meer dan 150.000 Europese bedrijven die via onze winkels verkopen, die jaarlijks tientallen miljarden euro's aan inkomsten genereren en honderdduizenden banen hebben gecreëerd", aldus de webgigant.

Tweede onderzoek

Ook wordt een nieuw onderzoek gestart, naar het eventueel voortrekken van verkopers die de logistiek van Amazon gebruiken. Verkopers kunnen alleen de site van Amazon gebruiken, of ervoor kiezen om ook de distributiecentra van Amazon te gebruiken.

De zogenoemde Buy Box heeft vooral de aandacht van de Commissie. Externe verkopers kunnen daarmee hun producten aantrekkelijker aanbieden aan Amazon Prime-leden, die onder meer betalen voor snellere verzending. Die Buy Box is cruciaal voor externe verkopers, en jaagt hun verkopen volgens de Commissie flink aan. Maar: wie zijn producten in de Buy Box wil aanbieden, moet de logistiek van Amazon gebruiken. Daarmee misbruikt Amazon mogelijk zijn dominante positie, denkt de Commissie.

Vaker aanklachten

Het is niet voor het eerst dat Amazon oneerlijke concurrentie wordt verweten. In het verleden stelde Amazon vaak dat externe verkopers vrij stonden in het gebruik van zijn eigen verkopersplatform. Ook zouden online verkopen volgens Amazon maar een fractie zijn van de volledige retailsector.

Het Europese onderzoek volgde na vergelijkbare onderzoeken in Duitsland en Oostenrijk. Ook daar concludeerden lokale toezichthouders dat Amazon zijn dubbelrol niet netjes speelde, maar kreeg het bedrijf de kans om te schikken.

Techreuzen onder de loep

De pijlen van de Europese Commissie waren de afgelopen jaren vooral gericht op Google. Ook dat bedrijf maakte zich volgens Europa schuldig aan oneerlijke concurrentie, en kreeg al meerdere miljardenboetes opgelegd.

Ondertussen werkt Europa aan nieuwe regelgeving, om de steeds machtigere techreuzen aan te kunnen pakken. De ultieme maatregel, opsplitsing van bedrijven, is ook in Europa niet uitgesloten, zei Vestager onlangs. Het wordt echter alleen gezien als 'laatste redmiddel'.

Amerikaanse Congres

In het Amerikaanse Congres is onlangs ook geconcludeerd dat de techbedrijven te veel macht hebben. Welke maatregelen er tegen de bedrijven komen, hangt mede af van de samenstelling van het nieuwe Congres. De Democraten zijn voor een hardere aanpak dan de Republikeinen, maar beide partijen strijden nog om een meerderheid in de Senaat.

Opbreken? De macht van Google, Amazon en Facebook: