© Roblox

Gameplatform Roblox aangeklaagd door muziekindustrie
Copyright

Gameplatform Roblox aangeklaagd door muziekindustrie

10-06-2021 18:21 Laatste update: 18:25

De Amerikaanse National Music Publishers Association (NMPA), een belangenbehartiger voor muziekbedrijven in de Verenigde Staten, heeft gameplatform Roblox aangeklaagd omdat gamers zonder toestemming nummers van bekende artiesten gebruikten.

De organisatie eist 200 miljoen dollar (164 miljoen euro) en de belofte dat Roblox beter zijn best gaat doen om muziekpiraterij te bestrijden. Onder de platenlabels die zich bij de rechtszaak hebben gevoegd zijn bedrijven met de rechten van de muziek van onder andere Ed Sheeran, Imagine Dragons en The Rolling Stones.

Roblox is een gameplatform voor kinderen, waar  gebruikers hun eigen spellen en ruimtes kunnen samenstellen. Er zijn standaardonderdelen te downloaden, waaronder audio en muziek, maar gebruikers kunnen ook hun eigen bestanden toevoegen aan het spel.

De game wordt dagelijks door 36 miljoen mensen gespeeld. In totaal telt Roblox zo'n 200 miljoen gebruikers.

'Roblox moedigt kinderen aan om copyright te schenden'

Volgens NMPA moedigt Roblox kinderen moedwillig aan om populaire muziek te uploaden, zonder voor de rechten te betalen, voor zijn eigen financiele gewin. De organisatie wijst onder andere op de verkoop van apparaten waarmee spelers in het spel naar muziek kunnen luisteren en op het feit dat Roblox geld vraagt voor elke upload. 

Er zouden al mensen in dienst zijn bij Roblox om alle geuploade content na te kijken. Daarom is het volgens NMPA gemakkelijk voor het platform om ook op rechtenschendingen van muziek te gaan letten.

Roblox: 'Wij zijn kans voor muziekindustrie'

"Wij tolereren het schenden van copyright helemaal niet", schrijft Roblox in een statement. "Daarom gebruiken we al filtertechnologie. We zijn verrast en teleurgesteld door deze rechtszaak, waaruit blijkt dat [de NMPA] ons platform niet begrijpt."

Verder wijst het gamebedrijf op verschillende muziekevenementen die het de afgelopen jaren in samenwerking met artiesten als Lil Nas X organiseerde. "Wij geloven dat Roblox grote kansen biedt aan de muziekindustrie."

Duurzaam op vakantie