Tesla begint met leveringen van nieuwe Model S Plaid
Elektrische auto's

Tesla gestart met leveren nieuwe Model S Plaid

11 juni om 10:05
Laatste update: 11 juni om 10:40

Tesla is begonnen met het leveren van zijn nieuwste model, de Tesla Model S Plaid, aan zijn klanten. De komende weken zal de leveringssnelheid worden opgevoerd, van enkele honderden per week naar duizenden per week in het komende kwartaal.

Dat beloofde Tesla-ceo Elon Musk bij de presentatie van de Model S Plaid afgelopen nacht in het Californische Fremont. Hij reed daar zelf in de auto en er was een select aantal klanten en Tesla-fans uitgenodigd.

Musk noemde de Model S Plaid, ondanks productievertragingen in de afgelopen maanden, de "snelst geproduceerde auto ooit". Ook was Musk enthousiast over de snelheid waarmee de Model S Plaid optrekt. Volgens hem kan de wagen binnen 2 seconden naar 100 kilometer per uur. "We hebben de barrière van 2 seconden doorbroken", riep Musk enkele keren.

De Model S Plaid, waarbij Plaid een verwijzing is naar de extreem hoge snelheid waarmee een ruimteschip in comedyfilm Spaceballs (1987) optrekt, heeft een actieradius van omgerekend bijna 650 kilometer en een topsnelheid van circa 320 kilometer per uur.

Ruim een ton

De auto kost ongeveer 130.000 dollar, omgerekend ongeveer 106.000 euro. Musk zei verder dat de Model S Plaid "sneller is dan een Porsche, maar veiliger dan een Volvo".

Tesla produceert op dit moment vier auto's: de Model S, X, 3 en Y. De Model 3 en Y worden wereldwijd het meest verkocht. De leveringen van de Model Y laten in Nederland nog altijd op zich wachten.

Musk zei tijdens de presentatie niks over andere modellen waar het bedrijf mee bezig is, zoals de elektrische vrachtwagen Semi Truck of de Cybertruck, de elektrische pick-uptruck. Ook de productie van accu's, waarvoor Tesla een eigen fabriek bouwt in de buurt van Berlijn, kwam niet aan bod.

Getest: de eerste elektrische Volvo