Elektrische auto

Tesla start met leveren Model Y in Nederland in september

9 juli om 12:28
Laatste update: 9 juli om 14:46

Tesla begint in september met het leveren van de Tesla Model Y's aan klanten in Nederland en België. Dat meldt de autofabrikant op zijn website.

De kleine elektrische SUV Tesla Model Y wordt voorlopig alleen geleverd in de vierwielaangedreven Long Range-variant met een actieradius van 505 kilometer en een prijs van 64.000 euro. 

Begin 2022 volgt het Performance-model van de Model Y (vanaf 70.000 euro), met een topsnelheid van 241 km/u en die in 3,7 seconden van 0 naar 100 km/u gaat. Dat is bij de Long Range-versie 5,1 seconden en dat model heeft 217 km/u als topsnelheid.

De Tesla Model Y is een kleinere broer van de SUV Model X, zoals de Model 3 een kleinere broer is van sedan Model S. De auto is al sinds het voorjaar van 2019 te bestellen. Voor functies zoals navigeren met Autopilot en de beloofde volledig zelfrijdende functie moet extra betaald worden.

Tesla had tot nu toe alleen gezegd dat de levering van de Model Y in Nederland 'in 2021' zou beginnen. Wanneer het precies zou gebeuren, was nog niet bekend. 

Goedkoopste versie geschrapt

Tesla schrapte vorig jaar de eerder aangekondigde goedkoopste versie van de Model Y. Het bereik van dat model was met zo'n 400 kilometer volgens ceo Elon Musk 'onacceptabel laag'.

De Tesla Model Y wordt geproduceerd in de VS en China. De nieuwe Tesla-fabriek nabij Berlijn is nog niet klaar.

Elektrische auto's en trucks

Tesla produceert momenteel vier auto's: de Model S, X, 3 en Y. De Model 3 en Y worden wereldwijd het meest verkocht.

Het bedrijf werkt ook aan de elektrische vrachtwagen Semi Truck en aan de Cybertruck, de elektrische pick-uptruck.  

 

Kijk ook: Tesla Model 3