Duurzame tech

ICT-pact moet zorgen voor duurzamere elektronica

ICT-pact moet zorgen voor duurzamere elektronica
14 juni 2021 om 15:12
Laatste update: 14 juni 2021 om 15:19

De Nederlandse overheid start met een initiatief voor duurzamere elektronica, zoals laptops en smartphones. Daarvoor ondertekent Nederland een ICT-pact, waarin wordt opgetrokken met België. Ook andere Europese landen doen mee.

Het ICT-pact moet zorgen voor "een transparant productieproces, waarin de rechten van werknemers worden beschermd". Volgens staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat zorgt de elektronicasector voor meer dan 2 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot en hebben producten een te korte levensduur. 

Behalve Nederland en België hebben ook Duitsland, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk en Zwitserland het pact ondertekend. Met andere landen, zoals Canada, wordt gesproken over aansluiting. Ook in de toekomst kunnen zowel landen als organisaties die ICT-producten inkopen zich aanmelden bij het pact.

Circulaire gadgets

Volgens Van Veldhoven kunnen inkopers met het pact laten zien dat er vraag is naar circulaire ICT-producten. Dat zou producenten weer moeten stimuleren om de producten ook daadwerkelijk circulair te maken en kan de ontwikkeling naar dit soort spullen versneld worden.

Duurzame telefoon

Met het pact zeggen de ondertekenaars ook toe dat ze de ICT-producten duurzaam gaan inkopen. Dat moet dan een internationaal netwerk met kennis opleveren waardoor ze sterker kunnen staan tegenover doorgaans veel grotere en machtigere producenten, denkt de staatssecretaris.

Zo wordt het volgens Van Veldhoven ook makkelijker voor consumenten om te kunnen kiezen voor een duurzame telefoon of tablet.

Hier is je telefoon van gemaakt: