NPO verbetert 4K-uitzendingen EK voetbal na klachten
EK in 4K

NPO verbetert 4K-uitzendingen EK voetbal na klachten

15-06-2021 13:50 Laatste update: 15:36

De publieke omroep (NPO) belooft de uitzendingen van het EK voetbal in de hogere 4K-kwaliteit verder te verbeteren als dat mogelijk is. "We zitten er continu bovenop", zegt een woordvoerder na klachten van een deel van de kijkers.

Sinds de start van het EK voetbal vrijdagavond kwamen er klachten over de beelden op het speciale tijdelijke 4K-kanaal binnen. De 4K-beelden van de EK-wedstrijden waren bij sommige kijkers te donker of te flets. Ziggo sprak in een tweet van 'behoorlijk deprimerend en somber' beeld.

4K telt vier keer meer pixels dan full-hd. Via een speciale NPO 1-zender worden de EK-wedstrijden in de 4K-resolutie met HDR getoond. 

'Experiment'

Een woordvoerder van de NPO zegt dat de feedback over de 4K-uitzendingen nauwlettend in de gaten wordt gehouden en dat er sinds de start van de 4K-uitzendingen al meerdere aanpassingen zijn gedaan. "Er gaat veel goed en er waren ook wat dingen die beter konden."

Hij benadrukt dat het bij de 4K-uitzendingen gaat om 'een experiment'. "We ontvangen ook veel positieve geluiden van tevreden 4K-kijkers. Niet altijd is te achterhalen waarom het beeld bij sommige mensen minder goed uitpakt. Dat kan ook te maken hebben met de settopbox of de instellingen van hun tv. We nodigen iedereen uit om hun ervaringen over de 4K-uitzendingen met ons te delen", zegt de NPO-woordvoerder.  

Ziggo, KPN en Canal Digitaal

Ziggo, KPN, Canal Digitaal en enkele kleinere providers geven de 4K-uitzendingen van het EK door. De NPO biedt de hogere beeldkwaliteit niet aan via streamingdienst NPO Start. Dat heeft volgens de woordvoerder ‘te maken met de kosten en baten’.  

Bij KPN hebben klanten de decoder VIP5202 of ZXV8001 nodig om in 4K te kunnen kijken. Bij Ziggo zijn de 4K-uitzendingen alleen te zien met de Mediabox Next, die alleen bij de duurste abonnementen wordt geleverd.  

Bij Canal Digitaal gaat het om uitzendingen via de Astra3-satelliet. De Turkse omroep TRT zendt via de satelliet het EK overigens ook ongecodeerd uit in 4K-kwaliteit.

Olympische Spelen nog niet in 4K

De NPO heeft momenteel nog geen plannen om ook de andere twee grote evenementen van deze sportzomer, de Tour de France en de Olympische Spelen, in de 4K-kwaliteit aan te bieden. "Maar we weten niet wat de toekomst brengt. Wel geldt dat we als publieke omroep doelmatig moeten omgaan met het geld", aldus de NPO-woordvoerder.

TV kijken in de tuin met deze Samsung-tv:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s