5G netwerken zendmasten invoering 6G
5G-opmars

'Aantal 5G-aansluitingen eind dit jaar 580 miljoen'

16 juni om 11:36
Laatste update: 16 juni om 12:25

Het aantal aansluitingen op het snelle mobiele 5G-netwerk ligt eind dit jaar wereldwijd rond 580 miljoen. De komende jaren groeit het aantal snel, naar 3,5 miljard in 2026.

Dat voorspelt de Zweedse producent van netwerkapparatuur Ericsson in een nieuw rapport. 5G heeft momenteel het grootste marktaandeel in Noordoost-Azië, waarmee Ericsson landen als China, Zuid-Korea en Japan bedoelt. Daar heeft 5G al een marktaandeel van 9 procent.

In West-Europa is dat nu nog 1 procent, in de Verenigde Staten en Canada 4 procent. In Noord-Amerika bestaat volgens Ericsson in 2026 84 procent van de telecommarkt uit 5G. In West-Europa is dat over vijf jaar 69 procent.

Gemiddeld 11 GB per maand

Met de steeds snellere verbindingen gaan we ook steeds meer data verbruiken met onze mobiele telefoons. Smartphones zijn goed voor 95 procent van alle mobiele data. Gemiddeld verbruikt een mobiele telefoon in West-Europa maandelijks 11 gigabyte aan data. Onder meer het streamen van video's, maar ook videobellen zorgden voor de sterkste toename in dataverbruik.

Ericsson verwacht overigens dat dit dataverbruik nog veel verder toe gaat nemen. In 2026 voorziet het Zweedse bedrijf dat de gemiddelde West-Europese gebruiker ruim vier keer zoveel data gebruikt: 47 gigabyte.

 

Nieuwe 5G-veiling in Nederland

In Nederland bieden de drie grote providers KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile al 5G aan. Dat gaat nog wel om de relatief trage variant. De frequenties die veel sneller internet mogelijk maken komen pas over een paar jaar beschikbaar. 

Een nieuwe 5G-veiling in het eerste kwartaal van 2022 moet de staatskas minstens 300 miljoen opleveren. Bij die veiling gaat het om frequenties op de 3,5 GHz-band, die verbindingen op veel hogere snelheden mogelijk maken.  

Lees meer over:

Deel via