windows 11 uitgelekt microsoft download
Opvolger Windows 10

Vroege versie 'Windows 11' uitgelekt: startmenu in het midden

16 juni om 13:25
Laatste update: 26 juni om 08:26

Een vroege testversie van het volgende Windows-systeem van Microsoft is al volledig online uitgelekt. Te zien zijn onder andere veranderingen in de interface.

Het aanstaande Windows 11-besturingssysteem van Microsoft is online uitgelekt. Nadat er eerst screenshots waren gepubliceerd op het Chinese sociale netwerk Baidu, verscheen dinsdag het volledige Windows 11-besturingssysteem online. Het gaat om een vroege versie van het systeem.

Microsoft houdt op 24 juni een presentatie om de opvolger van Windows 10 aan te kondigen. De nieuwe Windows-versie verschijnt mogelijk in het najaar voor consumenten.

Startmenu in het midden

In het uitgelekte systeem valt onder andere op dat het startmenu is vereenvoudigd en dat dit voortaan in het midden van het beeld staat in plaats van in de linkeronderhoek. Ook de app-pictogrammen in de taakbalk zijn gecentreerd. Er is wel een optie om beide zaken weer aan de vertrouwde linkerkant te zetten.

Onder de andere visuele wijzigingen valt op dat Microsoft veel afgeronde hoeken gebruikt, onder meer in contextmenu's, rond apps en in het startmenu. Ook heeft de zoekfunctie een nieuwe interface gekregen. 

Testen

In deze vroege versie is ook te zien dat Microsoft een deel van het eerdere werk voor het geschrapte Windows 10X heeft hergebruikt. Windows 10X was eerst bedoeld voor apparaten met twee schermen, later voor goedkopere laptops en werd uiteindelijk geannuleerd. 

Naar verwachting verschijnen binnenkort de eerste testversies voor mensen die zich bij Microsoft hebben aangemeld als Windows Insiders.

Windows Store en Xbox

Microsoft zou ook werken aan grote updates voor de Windows Store, maar die zijn in de vroege uitgelekte versie nog niet opgedoken. Microsoft-ceo Satya Nadella beloofde onlangs dat de nieuwe Windows-versie "grotere economische kansen voor ontwikkelaars en makers" zou bieden. Microsoft zou ook betaalplatforms van derden in apps willen toestaan, zodat softwaremakers niet het betaalsysteem van Microsoft hoeven te gebruiken.  

De nieuwe Xbox-app is ook geïntegreerd in Windows 11 en biedt snelle toegang tot games in het Xbox Game Pass-aanbod, de sociale delen van het Xbox-netwerk en de Xbox Store. 

Ondersteuning Windows 10 stopt in 2025

Eerder deze week werd bekend dat Microsoft in oktober 2025 stopt met de ondersteuning voor Windows 10. Vanaf dat moment verschijnen er geen nieuwe updates meer voor Windows 10 Home en Pro, behalve bepaalde veiligheidsupdates. Windows 10 verscheen officieel op 15 juli 2015.