Muziek-app Shazam herkent nu 1 miljard liedjes per maand
Muzikale mijlpaal

Muziek-app Shazam herkent nu 1 miljard liedjes per maand

17-06-2021 15:51 Laatste update: 15:51

Shazam, de Apple-dienst voor het herkennen van liedjes, herkent nu voor het eerst meer dan 1 miljard liedjes per maand. Ook zijn inmiddels 50 miljard fragmenten opgeslagen met de app.

Shazam-eigenaar Apple heeft de mijlpaal van de 1 miljard maandelijkse 'Shazams' vandaag bekendgemaakt. Volgens Apple-topman Oliver Schusser, vice-president van Apple Music en koptelefoonmerk Beats, toont het enorme aantal de 'alsmaar groeiende honger naar het ontdekken van nieuwe muziek'.

Met Shazam kunnen gebruikers met hun smartphone muziek die ze horen opnemen, waarna de software na een kort fragment de juiste artiest en songtitel kan tonen. 

Shazam begon in 2002 als sms-dienst. Sinds de start zijn er 50 miljard fragmenten opgeslagen, de zogeheten tags. Het vaakst herkende nummer op Shazam is volgens Apple 'Dance Monkey' van Tones and I.

Overname

In 2018 nam Apple Shazam over, nadat de Europese Commissie de deal goedkeurde. Apple zou 400 miljoen dollar hebben betaald.

Siri en Apple Music

Shazam is in Apple-apparaten ingebouwd, zodat je assistent Siri kan vragen om een nummer te identificeren. Ook hebben gebruikers toegang tot het herkennen van muziek via het Control Center in iOS.

Nummers die gevonden worden met Shazam zijn meteen via muziekdienst Apple Music te beluisteren. Er staat ook een losse Shazam-app in de ‌App Store‌ en de dienst is ook beschikbaar op Android en het web. Shazam houdt ook actuele ranglijsten van vaakst herkende liedjes bij, waaronder in Nederland.

Openstellen voor appmakers

Apple kondigde onlangs aan de audioherkenningstechniek van Shazam te gaan openstellen voor app-ontwikkelaars. Makers van apps voor iOS en Android kunnen binnenkort software maken die muziek kan identificeren uit de grote Shazam-database. Ontwikkelaars kunnen ook een eigen audiocatalogus maken.

Getest: AirPods Max