'Google aangeklaagd over Play Store door Amerikaanse staten'
Kritiek op appwinkel

'Google aangeklaagd over Play Store door Amerikaanse staten'

23-06-2021 08:52 Laatste update: 08:52

Openbaar aanklagers van meerdere Amerikaanse staten spannen mogelijk volgende week al een rechtszaak aan tegen Google. De techreus zou met zijn Play Store voor Android-apps de concurrentie beperken.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. De aanklagers beschuldigen het bedrijf ervan de concurrentie te verstoren door de manier waarop het zijn Play Store voor Android-apps beheert. Met de zaak willen ze aanhaken bij rechtszaken van Fortnite-maker Epic Games en van twee groepen ontwikkelaars van apps.

De zaak volgt op klachten van ontwikkelaars van Android-apps. Die vinden het onterecht dat Google, net als Apple op iOS, een commissie wil als Android-gebruikers een app kopen of een abonnement op een app. Ook heeft Google zijn regels voor de Play Store steeds verder aangescherpt en controleert het strenger op de naleving.

Google verdedigt zich juist door te stellen dat Android "het enige grote besturingssysteem" is dat alternatieve appwinkels toestaat. "De meeste Android-apparaten hebben standaard meerdere appwinkels geïnstalleerd staan. Bovendien kunnen gebruikers zelf nieuwe appwinkels installeren of apps buiten een winkel om installeren."

Strijd om appwinkels

Apple is eerder vanwege zijn beleid met de App Store aangeklaagd door Epic Games. Een uitspraak in die rechtszaak, die al is gevoerd, wordt binnenkort verwacht.

Ook in de Amerikaanse politiek is er steeds meer animo om de marktmacht van grote techbedrijven in te perken. Politici hebben recent meerdere wetsvoorstellen ingediend die bedoeld zijn om bedrijven als Apple, Amazon, Google en Facebook aan te kunnen pakken.

Nieuwe Chromecast van Google TV