Amerikaanse rechter verwerpt kartelaanklacht tegen Facebook
Aanklacht over machtsmisbruik

Amerikaanse rechter verwerpt kartelaanklacht tegen Facebook

29-06-2021 06:03 Laatste update: 06:38

Een Amerikaanse federale rechter heeft een aanklacht door de Federal Trade Commission (FTC) over machtsmisbruik door Facebook verworpen.

Dat besloot de rechter maandagavond. Facebook had eerder al gevraagd die antitrustzaak te seponeren vanwege gebrek aan geldig bewijs dat het bedrijf de concurrentie zou onderdrukken.

Facebook werd eind vorig jaar door de FTC en de openbaar aanklagers van 46 Amerikaanse staten gedaagd. Zij beschuldigden Facebook ervan jarenlang potentiële concurrenten te hebben willen uitschakelen, onder meer door ze op te kopen. Behalve het opkopen van bedrijven die zich zouden kunnen ontwikkelen tot concurrenten, deed het bedrijf van topman Mark Zuckerberg dat ook door softwareontwikkelaars voorwaarden op te leggen die het moeilijker maakten om met Facebook zelf te concurreren. Daarnaast ontzegde Facebook ontwikkelaars toegang tot bepaalde informatie, aldus de aanklacht.

'Intense concurrentie'

Facebook zei eerder al dat de aanklagers geen rekening hielden met onder meer de "realiteit van de dynamische, intens concurrerende hightechindustrie waarin Facebook opereert". De rechter in Washington zei nu voor een groot deel mee te kunnen gaan in de argumenten van Facebook en dat de aanklacht van de FTC onvoldoende juridisch en feitelijk is onderbouwd. 

Facebook liet weten blij te zijn met het besluit van de rechter, "waarin de tekortkomingen in de aanklachten werden erkend". Facebook gaf verder aan "elke dag op eerlijke wijze te concurreren om de tijd en aandacht van mensen te verdienen".

Overnames WhatsApp en Instagram

De klagers wilden dat Facebook zou worden gestraft en het machtsmisbruik goedmaakt. Dat zou kunnen door eerdere overnames van bijvoorbeeld WhatsApp en Instagram ongedaan te maken.

De FTC heeft de mogelijkheid opnieuw met een aangepaste aanklacht tegen Facebook te komen.

Het aandeel Facebook na het vonnis ging meer dan 4 procent omhoog. Daarmee ging de beurswaarde van het bedrijf voor het eerst door de grens van 1 biljoen dollar.

De macht van techreuzen breken?