'Nederland in EU koploper met oplaadpunten elektrische auto's'
Elektrische auto's

'Nederland in EU koploper met oplaadpunten elektrische auto's'

29-06-2021 09:01 Laatste update: 09:28

Nederland heeft de meeste oplaadpunten voor elektrische auto's in de Europese Unie. In ons land staat volgens de Europese autobranchevereniging ACEA zo'n 30 procent van alle oplaadpunten in de EU.

ACEA wijst op de ongelijke verdeling van oplaadpunten over Europa. 70 procent van de oplaadlocaties ligt in Frankrijk, Duitsland of Nederland.

Nummer vier Italië heeft met 6 procent van het totaal een stuk minder oplaadmogelijkheden dan nummer drie Duitsland (20 procent). "Landen zoals Spanje en Polen met een relatief groot grondgebied maar een lager bbp lijken achtergelaten te worden", stelt de ACEA. 

Roemenië, dat ongeveer zes keer groter is dan Nederland, telt maar 493 oplaadpunten, slechts 0,2 procent van het totaal aantal laadpunten in de EU.

'Geef elk land bindende doelen'

Daarom roept de brancheorganisatie op om voor iedere EU-lidstaat bindende doelen af te spreken. "Niet alleen voor oplaadpunten voor elektrische auto’s, maar ook voor waterstofstations." ACEA waarschuwt dat zonder concrete actie nu, verbeteringen de komende jaren onwaarschijnlijk zijn. De Europese Commissie discussieert over twee weken over dit onderwerp.

Uitstoot gehalveerd in 2030

De CO2-uitstoot van auto’s in de EU moet in 2030 met 50 procent zijn verminderd ten opzichte van 1990. Daar zijn volgens ACEA zes miljoen openbare oplaadpunten voor nodig. Dat zijn er nu 225.000.

In Nederland staan volgens de ACEA momenteel een kleine 67 duizend laadpunten. In Frankrijk zijn dat er 46 duizend en Duitsland telt er 45 duizend.  

De landen met de minste oplaadpunten zijn Cyprus, Malta, Litouwen, Bulgarije en Griekenland. 

Deze hybride 'Volvo' kan je delen: