Nederlandse providers: geen roamingkosten in Verenigd Koninkrijk
Roaming

Nederlandse providers: geen roamingkosten in Verenigd Koninkrijk

29-06-2021 09:16 Laatste update: 09:30

Hoewel enkele Britse telecomproviders de regels voor roaming in de EU weer strenger maken, hoeven Nederlanders zich geen zorgen te maken. De drie grote Nederlandse providers gaan geen roamingkosten rekenen als klanten naar het Verenigd Koninkrijk reizen en daar bellen of mobiel internetten.

KPN, T-Mobile en Vodafone houden daarmee vast aan hun belofte van begin dit jaar dat er voorlopig niets verandert ondanks de brexit.

Als mensen hun mobiele telefoon in het buitenland gebruiken, maken ze gebruik van het netwerk van een buitenlandse provider. Die rekent daar kosten voor aan de Nederlandse provider, waardoor klanten daarvoor ook extra betaalden. Binnen de EU werden die kosten na wetgeving stapsgewijs afgebouwd en sinds de zomer van 2017 mogen aanbieders daarvoor geen kosten meer in rekening brengen.

Britse provider rekent weer kosten

Met de brexit geldt die regeling echter niet meer voor het Verenigd Koninkrijk. Begin dit jaar gaven zowel Britse als Europese providers echter aan geen plannen te hebben om weer roamingkosten in rekening te brengen. Die situatie duurde maar een halfjaar want toen gaf provider EE aan toch weer kosten te willen rekenen. Britten in het buitenland betalen bij dat telecombedrijf 2 pond per dag voor gebruik van hun telefoon in de EU.

Datalimiet

EE is officieel de enige die echt weer roamingkosten vraagt. Een andere provider, O2, scherpte echter de maximale datalimiet aan die klanten in de EU kunnen gebruiken. Critici zien daarin de eerste stap op weg naar roamingkosten.

De beste smartphones van dit moment:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s