© PlayStation Studios

returnal housemarque sony playstation game resogun
Games

Returnal-maker Housemarque overgenomen door PlayStation

29 juni om 17:37
Laatste update: 29 juni om 17:46

De Finse studio Housemarque, onder andere bekend van Resogun en Returnal, wordt onderdeel van PlayStation Studios.

Het gamebedrijf werkte de afgelopen jaren al nauw samen met PlayStation voor games als Super Stardust HD. Returnal, hun eerste big-budgettitel, kwam begin dit jaar exclusief voor PlayStation 5 uit.

Housemarque, de oudste gamemaker van Finland, maakte in eerste instantie naam met arcadegames. Die bleken niet winstgevend genoeg op de lange termijn, waarna de studio zich toelegde op grotere blockbustergames met Returnal als eerste resultaat.

'Kunnen ons eigen ding blijven doen'

"We zijn erg blij dat we ons bij de PlayStation-studios familie kunnen voegen", schrijft Housemarque op het PlayStation-blog.

"Dit geeft onze studio een duidelijke toekomst en stabiele mogelijkheden om ervaringen te blijven maken die zich toeleggen op gameplay, terwijl we nog steeds kunnen experimenteren met nieuwe manieren om verhalen te vertellen."
Volgens Housemarque krijgt het bedrijf de ruimte om zich op zijn eigen manier te blijven ontwikkelen. 

Overname Bluepoint per ongeluk aangekondigd?

De Japanse tak van PlayStation plaatste bij de aankondinging een verkeerde afbeelding. In plaats van een aankondiging dat PlayStation Housemarque heeft ingelijfd, stond daar te lezen dat de gamemaker Bluepoint Games onderdeel wordt van PlayStation Studios.

Vermoedelijk staat PlayStation in de startblokken om ook die overname officieel bekend te maken en is de afbeelding iets te vroeg naar buiten gekomen.

Bluepoint is ook een bekende partner van PlayStation. Het bedrijf is vooral bekend om zijn remasters van geliefde consoletitels als Shadow of the Colossus en Gravity Rush. Hun heruitgave van cultklassieker Demon's Souls was een lanceertitel voor de PlayStation 5.

Review PlayStation 5: onze ervaringen met de PS5!