Digitaal Corona Certificaat DCC

'Alle EU-landen op Ierland na klaar voor coronareisbewijs'

30 juni 2021 om 11:52
Laatste update: 30 juni 2021 om 16:54

Reizigers kunnen donderdag in op een na alle EU-landen terecht met het nieuwe coronareiscertificaat van de Europese Unie. Alleen Ierland is er nog niet klaar voor.

De lidstaten hebben afgesproken de QR-code waarmee een reiziger kan aantonen dat hij vermoedelijk niet besmettelijk is vanaf 1 juli te accepteren. Veel EU-lidstaten doen dat al enige tijd en ook drie niet-EU-landen doen mee: IJsland, Noorwegen en Liechtenstein. Nederland en enkele andere lidstaten, waaronder Hongarije en Roemenië, sluiten donderdag aan.

Ierland heeft wat meer tijd nodig omdat een cyberaanval voor oponthoud heeft gezorgd, zegt eurocommissaris Didier Reynders.

Digitaal Corona Certificaat (DCC)

Veel Nederlanders hebben het certificaat, het Digitaal Corona Certificaat (DCC), al gedownload in de CoronaCheck-app. Reizigers kunnen ermee laten zien dat ze volledig zijn ingeënt, recent negatief zijn getest of beschermd zijn doordat ze de ziekte al hebben doorstaan. Vanaf 1 juli 2021 is het DCC beschikbaar voor iedereen vanaf 12 jaar.

TestenVoorJeReis.nl

De website Testenvoorjereis.nl voor het maken van een afspraak voor een gratis coronatest voorafgaand aan een vakantie werkt momenteel nog niet. Daardoor is het telefoonnummer van de GGD vanochtend overbelast geraakt

Het ministerie hoopt dat de website later vandaag alsnog de mogelijkheid geeft om afspraken te maken, al zullen dan niet meteen alle testaanbieders beschikbaar zijn. Die andere aanbieders worden de komende dagen nog toegevoegd.

CoronaCheck-app

De testen zijn bedoeld voor mensen die (nog) niet zijn gevaccineerd tegen het virus, of die niet in aanmerking komen voor een herstelbewijs. In de maanden juli en augustus zijn de testen kosteloos.

De uitslag van de test zou zichtbaar moeten worden in de CoronaCheck-app en kan worden getoond bij de reisorganisatie.

Travel Pass

De luchtvaartsector werkt intussen aan een eigen app, de IATA Travel Pass, die ook bewijzen van coronatests en vaccinaties kan laten zien. De Travel Pass-app moet een efficiënter en veiliger alternatief voor de huidige papieren processen worden, ook bij intercontinentale vluchten. 

Zeventig vliegmaatschappijen willen met de Travel Pass gaan werken. De app wordt getest door onder andere AirFrance, British Airways, Turkish Airlines, Vueling, Iberia, Qantas, Etihad, Emirates en Qatar Airways.