'Satellietschotels Burum voorlopig niet weg vanwege 5G'
5G

'Satellietschotels Burum voorlopig niet weg vanwege 5G'

30-06-2021 14:59 Laatste update: 17:12

Satellietbedrijf Inmarsat hoeft van de rechter zijn ontvangstschotels in het Friese Burum voorlopig niet te verplaatsen.

Dat heeft de voorzieningenrechter in Rotterdam bepaald. Volgens de rechter wegen internationale afspraken over het grondstation in Friesland, dat gebruikt wordt voor noodoproepen in de lucht- en scheepvaart, zwaarder dan de wens van het kabinet om de frequenties van Inmarsat vrij te spelen voor 5G.

Daarmee gaat er voorlopig een streep door de beoogde wijziging van het nationale frequentieplan.

Noodsignalen

Inmarsat verzorgt met zijn grondstation voor een groot deel van de wereld de nood-, spoed- en veiligheidscommunicatie op zee en in de lucht. De schotels maken voor de noodsignalen al sinds 1990 gebruik van de 3,5 Ghz-band.

Inmiddels is deze frequentie ook toegewezen voor 5G. Daarmee zou verplaatsing van het station naar het buitenland noodzakelijk zijn, omdat het park de snellere versies van de telecomnetwerken in de weg kan staan. De frequenties op de 3,5 GHz-band wil de overheid volgend jaar bij een veiling verdelen.

Vanwege het grote internationale belang is Inmarsat echter verplicht de noodcommunicatie met een betrouwbaarheid van 99,9 procent af te wikkelen. Op het moment dat het kabinet zijn zin krijgt en de frequenties wijzigen, kan deze zekerheid niet meer worden gegarandeerd, aldus het oordeel van de rechter.

'Kabinet had beter moeten nadenken'

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) had voor het vaststellen van die wijziging in kaart moeten brengen op welke wijze de nood-, spoed- en veiligheidscommunicatie veiliggesteld kon worden, vindt de rechter. Daarbij had het kabinet ook beter moeten nadenken over de rol van Inmarsat. Het satellietbedrijf vestigde zich bijna dertig jaar geleden in Nederland met medeweten van de overheid.

De voorzieningenrechter kon zich ook niet vinden in de argumentatie van Keijzer dat Inmarsat tijd genoeg had voor het nemen van maatregelen zoals een verhuizing of het gebruiken van een andere frequentie. Zelfs als er al een verwijt aan Inmarsat zou kunnen worden gemaakt, betekent dat volgens de rechter niet dat dus de nood-, spoed- en veiligheidscommunicatie in een groot deel van de wereld in gevaar mag worden gebracht.

Ministerie zet gesprekken voort

Keijzer moet van de rechter snel in overleg met Inmarsat en andere partijen om tot een oplossing te komen, zonder dat de noodoproepen in gevaar komen. Bij het uitblijven van een akkoord is de kans groot dat de rechter de wijziging van het frequentieplan zal vernietigen.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat laat weten de al lopende gesprekken met Inmarsat voort te zetten. Verder zal het ministerie de uitspraak van de rechter bestuderen en kijken wat voor gevolgen die heeft voor de geplande verdeling van de 3,5 Ghz-band voor mobiele communicatie. Ook zal het de Tweede Kamer daarover informeren.

Nieuwe 5G-veiling 

Met de nieuwe veiling van de 3,5 GHz-frequenties voor 5G zou de overheid minstens 300 miljoen euro willen ophalen. Bij de eerste 5G-veiling vorig jaar telden KPN, VodafoneZiggo en T-mobile samen ruim 1,2 miljard euro neer om gebruik te mogen maken van de drie aangewezen frequentiebanden.

De 3,5 Ghz-band maakt hogere datasnelheden mogelijk dan de huidige 5G-banden, maar biedt wel een minder groot bereik.

Straling en 5G: zo zit dat