© Cern

Broncode wereldwijde web verkocht voor 4,6 miljoen euro
NFT van World Wide Web geveild

Broncode wereldwijde web verkocht voor 4,6 miljoen euro

01-07-2021 06:13 Laatste update: 06:14

De originele broncode van het wereldwijde web heeft bij een veiling 4,6 miljoen euro opgeleverd.

De code werd verkocht als een non-fungible token (NFT), een niet-inwisselbaar kenmerk waarmee het eigenaarschap van digitale objecten met behulp van blockchaintechnologie wordt gegarandeerd.

De Britse wetenschapper Tim Berners-Lee schreef de code voor het World Wide Web, die uit ongeveer 955 regels bestaat, tussen oktober 1990 en augustus 1991. Het wereldwijde web, dat zelf niet is verkocht, is het systeem dat gebruik wordt om te navigeren en toegang te krijgen tot informatie op het internet.

Geïnteresseerden kregen een week de tijd om een bod uit te brengen op de website van veilinghuis Sotheby's. De opbrengst van de veiling gaat naar de goede doelen die Berners-Lee en zijn vrouw steunen.

De nieuwe eigenaar ontvangt naast de broncode ook een 30 minuten durende video waarin de code wordt beschreven, een digitale poster met de handtekening van Berners-Lee en een tekstbestand waarin de computerwetenschapper uitlegt hoe de code is ontstaan.

NFT's leveren soms miljoenen op

Eerder dit jaar leverden veilingen van andere NFT's eveneens miljoenen op. De eerste tweet op het sociale medium Twitter wisselde voor 2,9 miljoen dollar (2,4 miljoen euro) van eigenaar en een digitaal kunstwerk van kunstenaar Beeple werd geveild voor ruim 69 miljoen dollar (58 miljoen euro).

Zo werken NFT's: