Politieagent VS misbruikt copyrightsysteem om van YouTube te blijven
Content ID

Politieagent VS misbruikt copyrightsysteem om van YouTube te blijven

02-07-2021 17:52 Laatste update: 18:47

Upload je wel eens iets naar YouTube, dan ben je bekend met de rigoureuze copyrightbescherming op het platform: pikt het algoritme een bekend nummer op, dan kan je video offline worden gehaald. Een Amerikaanse politieagent gaf deze week toe dat hij dit systeem gebruikt om te vermijden dat beeldmateriaal van hem op YouTube verschijnt.

In een filmpje dat donderdag online kwam, is nu te zien hoe een agent een nummer van Taylor Swift aanzet terwijl hij gefilmd wordt door de actiegroep Anti Police-Terror Project (APTP). Wanneer omstanders hem vragen waarom, zegt hij: "Ik weet dat jullie dit filmpje niet op YouTube kunnen uploaden [als ik muziek aanzet]." 

Het incident vond plaats buiten een gerechtshof in de stad San Leandro. Er vond op dat moment een hoorzitting plaats in de zaak rond Steven Taylor, een zwarte man die door een politieagent werd doodgeschoten.  APTP protesteerde ter plaatse. Een agent vroeg de groep om een spandoek weg te halen, en nam klaarblijkelijk aanstoot omdat de activisten hem filmden.

Ironisch genoeg werkte de truc in dit geval niet. De video is nog steeds op YouTube te zien.

Legaal om op te nemen

Onder de Amerikaanse wet is het volkomen legaal om videos op te nemen van agenten in functie. Op deze manier zetten burgers de afgelopen jaren druk op agenten die misbruik maken van hun functie, bijvoorbeeld om mensen te mishandelen.

Dergelijke opnamen speelden een belangrijke rol in de zaak rond George Floyd, een zwarte man die gedood werd door een politieagent. Deze agent, Derek Chauvin, kreeg twee weken geleden 22 jaar celstraf van de rechter. 

Amerikaanse activisten maken sinds begin dit jaar melding dat agenten de 'Content ID'-algoritmen van YouTube misbruiken, maar tot nog toe gaf geen enkele agent dit toe.  Content ID matcht een video met een bestaande video. 

Blijkt de video gelijkenissen te tonen met een andere video waar copyright aan kleeft, dan kan het filmpje offline worden gehaald of wordt het helemaal niet geüpload. Content ID is notoir scherp op muziek van bekende artiesten.
 

Dit smart home-platform is GROTER dan Apple en Google