elektrische vrachtwagen truck volvo daimler scania man
Elektrisch vervoer

Truckbouwers zetten Europees netwerk voor laadpunten op

5 juli 2021 om 10:33
Laatste update: 5 juli 2021 om 10:33

Vrachtwagenbouwers Volvo, Daimler Truck en Traton (met de truckmerken MAN en Scania) gaan een Europees netwerk van laadpunten voor elektrische vrachtwagens en bussen opzetten.

De bedrijven richten hiervoor een samenwerkingsverband op. Het is de bedoeling dat in 2022 met de werkzaamheden wordt begonnen voor de aanleg van minstens 1700 oplaadpunten met sterke laadcapaciteit voor zware langeafstandstrucks en tourbussen die dan in 2027 gereed moeten zijn.

De laadpunten op groene energie komen te staan in de buurt van snelwegen en logistieke knooppunten. Later zouden daar nog meer laadpunten bij moeten komen door de komst van extra partners en met behulp van overheidsfinanciering.

In 2050 zou het vrachtwagenvervoer in Europa klimaatneutraal moeten zijn.

Hoofdkantoor in Amsterdam

De vrachtwagenbouwers trekken samen 500 miljoen euro uit voor de plannen. Het samenwerkingsverband zal zijn hoofdkantoor krijgen in Amsterdam.

De ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst staat voor eind dit jaar gepland. De truckbedrijven benadrukken dat ze op alle andere terreinen elkaars concurrenten blijven.

Volvo-topman Martin Lundstedt zegt dat hiermee het noodzakelijke fundament wordt gelegd voor de overgang naar elektrisch rijden door de transportsector. De laadpunten zullen beschikbaar zijn voor alle truckmerken.

Kijk ook: