Phishing

Man uit Zaandijk gearresteerd voor Marktplaatsfraude van 4 ton

7 juli 2021 om 18:45
Laatste update: 7 juli 2021 om 18:52

De politie heeft een 30-jarige man uit Zaandijk aangehouden op verdenking van fraude met Marktplaats-betaalverzoeken.

De man zou minstens 400.000 euro aan geld hebben gestolen via deze phishingmethode. Volgens de politie stuurde hij andere oplichters aan om de daadwerkelijke fraude te plegen.

Het gaat om phishing met 'gelijk-oversteken-links', een dienst die oorspronkelijk is ontworpen door Marktplaats om kopers te beschermen.

Kopers en verkopers kunnen op Marktplaats aangeven dat ze gebruik willen maken van deze dienst. Ze krijgen dan een link naar het Online Betaalplatform, dat de betaling in eerste instantie opvangt. Pas wanneer de koper bevestigt dat hij het pakketje binnen heeft, wordt het geld overgemaakt naar de verkoper.

In dit geval maakte de oplichter een neplink aan die leek op een Online Betaalplatform-link. De link leidde echter naar een site die inloggegevens registreert, waarna de oplichter een nieuwe betaalpas naar zijn eigen adres kon laten sturen. Op deze manier raakte een van de slachtoffers 160.000 euro kwijt.

Eerdere arrestaties

De politie startte het onderzoek een jaar geleden, en vond 67 gevallen waarin deze fraudeurs een rol leken te spelen. Eerder arresteerde de politie een minderjarige jongen en een 42-jarige man uit Amsterdam die mogelijk betrokken waren bij de oplichtingspraktijken. 

In het huis van de man uit Zaandijk is een vuurwapen en een aantal opslagschijven in beslag genomen.

Deze elektrische auto is een beetje vreemd