'Te weinig concurrentie'

ACM: providers mogelijk toch dwingen netwerk open te stellen

9 juli 2021 om 07:16
Laatste update: 9 juli 2021 om 07:19

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat kijken of en hoe providers toch gedwongen kunnen worden concurrenten toegang te geven tot hun vaste netwerk. Dat was eerder al zo, maar de rechter hield dat vorig jaar tegen.

De ACM vindt dat recente wijzigingen van de voorwaarden door KPN voor toegang tot zijn netwerken het moeilijker kunnen maken om te concurreren.

De toegang tot het netwerk van KPN was gereguleerd en in 2018 besloot de ACM dat ook VodafoneZiggo zijn netwerk verplicht moest openstellen voor concurrenten die diensten voor internet, tv en telefonie willen aanbieden.

Begin vorig jaar zette het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) een streep door dat besluit. Volgens het CBb had de ACM onvoldoende bewezen dat de twee telecombedrijven te veel marktmacht hebben.

Te weinig concurrentie

Na die uitspraak trok VodafoneZiggo zijn aanbod om andere partijen toegang te geven in. KPN veranderde enkele voorwaarden en prijzen. Daardoor is de concurrentie nu toch weer in het geding, meent de ACM.

De toezichthouder komt later dit jaar met een ontwerpbesluit. Daarna krijgen de providers nog kans daarop te reageren.

'Internet is duur in Nederland'

Deze week bleek uit een onderzoek van de Consumentenbond dat internet in Nederland relatief duur is vergeleken met andere EU-landen. "KPN en Ziggo beheersen zo’n beetje de markt. Echte concurrentie is er veel te weinig. En dat is slecht voor consumenten", zei Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond.

Kijk ook: satelliet-internet Starlink in Nederland