Getest: is deze kleine elektrische Mercedes een ster?

Bright test de nieuwe elektrische Mercedes EQA

Bright Duurtest

Getest: is deze kleine elektrische Mercedes een ster?

16-07-2021 17:59 Laatste update: 18:14

Bright-automan Rutger test dit keer de kleine elektrische SUV Mercedes-Benz EQA. Wat zijn de plus- en minpunten? En hoe scoort de EQA vergeleken met concurrenten als Hyundai, Volvo en Tesla?

Rutger Middendorp test auto's in de de CLA hebben gereden, met hetzelfde infotainmentsysteem en veel dezelfde bediening en details, was twee weken genoeg.

De EQA is een kleine SUV en dat zijn zelden de fraaiste modellen. De lengte-hoogte verhouding is niet ideaal en de EQA is minder fraai om te zien dan de EQC. Het is geen onaantrekkelijke auto, maar hij mist een beetje smoel en dat wordt niet gecompenseerd door een subtiel lijnenspel of een ontwerp waar je de gouden cirkel in ontwaart.

Het interieur is prachtig in elkaar gezet, met zowel mooie materialen als high-tech schermen met hoge resolutie. De bediening van de schermen gaat met kleine touchpads op het stuur en een grote touchpad in de middenconsole en dat is verfrissend prettig ten opzichte van alle touchscreen-only oplossingen die nu in zijn. Zoals we in de CLA ook al concludeerden zitten er wat overbodige schermen in met non-informatie (hoeveel procent heb ik de rem ingetrapt), waardoor essentiële functies lastiger te vinden zijn.

Wie een EQA koopt weet ongetwijfeld na een tijdje zijn weg te vinden, maar een beetje meer oog voor de bruikbaarheid zou het nog beter maken.

Hoge-resolutie beeldscherm

De stoelen zitten goed, het rijgedrag is aangenaam, het comfort is ok. Het rijbereik is dankzij de grote accu ook prima. Ik kon Winsum - Hilversum retour bijna doen zonder op te laden. Op een zonnige dag en met veel 100 km/u op de cruise control kwam ik dus tegen de 370 kilometer ver. Uiteraard heb ik de auto in Hilversum tijdens mijn bezoek aan de laadpaal gezet, waardoor hij alweer vol was voor de terugreis. Billenknijpen was het dus nooit met de EQA.

Dit werkt fijner dan een touchscreen

Er zit nog meer in

Als ik in het kort mag samenvatten: de EQA laat zien wat een fenomenale elektrische auto de Duitsers zouden kunnen bouwen. Zouden. Want de EQA is een aangename auto, maar er zit zoveel meer in. De binnenruimte in de EQA is vergelijkbaar met die van een benzineauto van dit formaat. De GLA was de basis en dus is de extra ruimte die een elektromotor geeft niet optimaal benut.

De navigatie assisteert wel in het vinden van laadpalen, maar zo intuïtief als dat in een Tesla gebeurt is het bij Mercedes nog niet.

De ingrediënten zijn er allemaal om een briljante elektrische auto te maken. Nu is de EQA een goede elektrische auto.

Bekijk de reviewvideo.

Rutger Middendorp test auto's in de Bright Duurtest. Volg ook ons YouTubekanaal.