Nederlandse mini-auto met zonnedak in 2022 op de markt
Rijden op zonne-energie

Nederlandse mini-auto met zonnedak in 2022 op de markt

16-07-2021 11:56 Laatste update: 19-07-2021 10:55

De Nederlandse Squad Solar City Car, een kleine stadsauto met zonnepanelen op het dak, komt volgend jaar op de markt. De Bredase makers hopen dat de wagentjes ook als deelauto's in steden worden ingezet.

De Squad Solar City Car biedt plek voor twee personen en heeft zonnepanelen op het dak en een uitneembare accu. De Squad rijdt maximaal 45 kilometer per uur. Het bedrijf uit Breda heeft deze week laten weten dat de kleine zonneauto's in 2022 verkrijgbaar zal zijn.

Met een formaat van 1 bij 2 meter passen er drie exemplaren van de auto op een normale parkeerplaats. "In de meeste steden is parkeren van de Squad op de stoep of speciale brommerparkeerplaatsen toegestaan." Het dashboard van de Squad biedt smartphone-integratie voor navigatie en communicatie. In de versie met deuren en ramen is er een optie voor een airco. "Deuren kunnen indien nodig ook in een later stadium worden besteld." 

De actieradius is 100 kilometer. Via het zonnepaneel is een extra 20 km per dag mogelijk, zegt het bedrijf. Dit type voertuig is volgens Squad echter bedoeld voor kleine afstanden. Sensoren in de wagentjes maken diagnose op afstand mogelijk. Ze geven onder meer laadniveaus, bandenspanning en de locatie door. Ook kunnen ze waarschuwen voor waterschade of 'overmatige G-krachten'.

Het basismodel kost 5750 euro (exclusief btw), de versie met deuren en ramen kost 9000 euro (ex. btw).

'Geschikt als deelauto'

Volgens ceo Robert Hoevers is het autootje erg geschikt voor het aanbieden van elektrische deelauto's in steden. "Het automatische, draadloze en gratis opladen via de zonnepanelen is een goede oplossing hiervoor. Dit is niet alleen een duurzame stroombron, maar het verlaagt ook de druk op het lokale energienetwerk." Het bedrijf zegt Squads ook uit te kunnen rusten met camera's om de staat van voertuigen te checken, het gebruik door klanten te controleren en de oorzaak van ongelukken te bepalen. "Klanten zijn voorzichtiger als auto's beschikken over camera's."

Squad ziet ook mogelijkheden om de auto's in de toekomst op afstand te besturen. Hoofd design Chris Klok: "Op de langere termijn zien we het gebruik van autonome technologie om het wagenpark in de stad te besturen, bijvoorbeeld om voertuigen terug te brengen naar plaatsen met een hoge vraag of plekken met meer zonlicht om ze op te laden." 

Kijk ook: