Sociale media

Cuba blokkeert sociale media om protesten te smoren

13 juli om 16:54
Laatste update: 13 juli om 16:54

De Cubaanse autoriteiten hebben meer dan honderd mensen gearresteerd en de toegang tot de grootste sociale media afgesloten. Daarmee raken tegenstanders van het regime een belangrijk communicatiemiddel kwijt.

De Cubaanse regering hoopt met het indammen van de informatiestromen de grootste protesten in ruim 25 jaar te smoren, zegt een internationale organisatie die het internet monitort.

NetBlocks meldt grootschalige verstoringen van WhatsApp, Facebook, Instagram en Telegram. De communistische overheid kan dat relatief eenvoudig doen aangezien er een staatsmonopolie is. De blokkade treft ook gebruikers van Cubacel, het mobiele netwerk dat eigendom is van Cuba's enige telecombedrijf. 

Sommige Cubanen kunnen de blokkade volgens NetBlocks nog wel omzeilen via een VPN-verbinding. De blokkade lijkt momenteel nog niet te gelden voor Twitter en YouTube.

Grote demonstraties

Na de grootschalige en zeldzame demonstraties van zondag tegen repressie, economische misère en medicijn- en voedseltekorten riep president Miguel Diaz-Canel ordetroepen en aanhangers op de betogingen neer te slaan. Volgens Amnesty International zijn zeker 115 mensen gearresteerd, onder wie prominente dissidenten en journalisten. Volgens andere bronnen zouden er mensen zijn gedood en vermist. De politie is binnengevallen bij een aantal activisten en journalisten. Er zijn berichten dat er nog kleinschalige demonstraties zijn.

Tijdens een protest afgelopen november voor artistieke vrijheid in Havana sneed de overheid ook sociale media af. Andere landen die protesten willen onderdrukken, hanteren die tactiek ook.

Facebook kan je op iPhones niet meer volgen: