Eerste indruk: Philips Hue Amarant
Bright Review

Eerste indruk: Philips Hue Amarant

14-07-2021 07:55 Laatste update: 07:55

Slimme verlichting voor in de tuin; de collectie aan lampen groeit gestaag. Amarant is de eerste verstraler met laagspanning.

Signify introduceerde eerder dit jaar nieuwe armaturen en accessoires in zijn Philips Hue-collectie. Ik heb recent een video gemaakt over de Hue Wall Switch Module voor binnen, nu bespreek ik de Hue Amarant voor buiten.

De Amarant is een zogeheten verstraler en kan door zijn langwerpige ontwerp fraai een muur, haag, hek of pad uitlichten. "Wall wash" noemt Signify dat effect. De Amarant is de eerste verstraler in de laagspanninglijn van Philips Hue Outdoor, die al bestaat uit sokkellampen, muurlamp, tuinspots, bewegingssensor en een lightstrip voor buiten. Die productlijn kenmerkt door de kinderlijke eenvoud waarmee je ze aansluit, op het lichtnet uiteraard met een stekker maar ook op elkaar, via verlengkabels: mannetje en vrouwtje in elkaar, schroefring dichtdraaien, en voilá. De buitenlampen zijn compleet weerbestendig.

Het enige waar je op moet letten bij de laagspanninglampen is de voeding. Je kunt lampen kopen zonder en met voeding. De reguliere voeding van Hue Outdoor heeft 40 watt. Sommige lampen gebruiken 8 watt, andere 15. De Amarant gebruikt 20 watt. Dan kun je dus twee Amarant lampen op één standaardvoeding aansluiten (de tweede lamp sluit je aan op de eerste). Meer kan, maar die moeten het dan doen met minder vermogen en geven dus minder licht.

Er is echter ook een sterkere buitenvoeding los verkrijgbaar met 100W. Daarop zou je dus vijf Amarant lampen aaneengeschakeld kunnen aansluiten.

Laagspanning betekent overigens niet minder licht, mocht je dat denken. In de Amarant, die net geen 80 cm lang is, 5 cm hoog en 7 cm breed, zit een 24V LED lamp die evenveel licht geeft als een traditionele 100W gloeilamp. In alle kleuren van de regenboog als je wilt. Je legt de Amarant op de grond maar hij kan ook aan bijvoorbeeld een dakrand gemonteerd worden.

Een Hue Bridge is wel vereist, die wordt niet meegeleverd bij de Amarant (adviesprijs 149,99 euro). De buitenlamp aan de Hue Bridge koppelen is heel gebruiksvriendelijk. Zeker met de vernieuwde Philips Hue-app die begin juni uitkwam. Vooral het toevoegen van een nieuwe Hue-lamp in je huis of tuin is een stuk eenvoudiger geworden. Je sleept een nieuwe lamp nu letterlijk naar de kamer waar je ‘m aan wilt toevoegen.

Ook handig: waar je in de Hue-app eerst met een zogeheten routine de tuinlampen automatisch kon inschakelen bij zonsondergang en uitschakelen bij zonsopgang, kun je met de nieuwe automatiseringen ook zeggen dat ze op een bepaald tijdstip, bijvoorbeeld om middernacht, weer uit gaan. Dan staan de lampen niet de hele nacht voor niks aan.

Erwin van der Zande

Kijk ook: