Cloud pc

Windows 365 laat je Windows-pc's gebruiken in de cloud

© Microsoft

microsoft windows 365 cloud pc windows11 abonnement
14 juli 2021 om 18:51
Laatste update: 15 juli 2021 om 06:53

Microsoft heeft de dienst Windows 365 aangekondigd, een Windows-pc die via de cloud te gebruiken is.

Met deze 'Cloud PC'-dienst wil Microsoft zijn besturingssysteem op dezelfde manier aanbieden als meer gespecialiseerde diensten, zoals Outlook. Gebruikers kunnen zo overal toegang krijgen tot dezelfde desktopomgeving, of ze nu op tablets of laptops werken. Sluit je een Windows 365-sessie thuis op je desktop af, dan kan je later elders op je tablet vanaf hetzelfde punt weer doorwerken.

De dienst is vooral gericht op bedrijven. Je betaalt per gebruiker, per maand. Hoeveel het precies gaat kosten zal pas op 1 augustus bekend worden gemaakt.

Geen dure hardware meer kopen

Microsoft wijst onder andere op het nut van de dienst voor tijdelijke werknemers die maar een seizoen meedraaien: daar hoef je nu geen peperdure hardware voor uit te trekken. Zij krijgen gewoon via de cloud toegang tot hun pc. 

Alle data in de cloud

Windows 365 slaat alle data op in de cloud, en biedt per pc tot 516 gb aan opslagruimte. De pc kan voorzien worden van een maximum van acht CPU's en 16 gigabyte aan geheugen. Ook kun je kiezen tussen Windows 10 en Windows 11, zodra deze laatste later dit jaar wordt uitgerold.

In feite is Windows 365 een versimpelde en meer gestroomlijnde versie van Microsofts Azure Virtual Desktop, een bestaande clouddienst die de mogelijkheid biedt om virtuele desktops aan te maken. Deze dienst is flexibeler dan 365 en kan naar wens worden ingericht, maar vereist daarom ook veel meer kennis en mankracht.

Eerste indruk: Windows 11