Aanpak online-racisme

Instagram bekent fouten na racistische berichten aan zwarte Engelse voetballers

© News Syndication

instagram racistische berichten engeland voetbal italië finale ek Bukayo Saka Marcus Rashford Jadon Sancho
15 juli 2021 om 13:59
Laatste update: 16 juli 2021 om 07:58

Instagram geeft toe dat het onterecht racistische berichten en emoji heeft laten staan die gericht zijn aan de Engelse voetballers Saka, Rashford en Sancho.

Tijdens de EK-finale van Engeland tegen Italië misten de drie spelers hun penalty's in de beslissende strafschoppenreeks. Direct daarna kregen alledrie de spelers een golf van racistische reacties over zich heen op sociale media. Ook op Instagram, waar naast kwetsende woorden ook regelmatig emoji van apen onder berichten van de zwarte spelers werden geplaatst.

Gebruikers die melding maakten van zulke berichten en emoji, kregen van Instagram te horen dat zulk gedrag was toegestaan. Een fout, geeft Instagram-topman Adam Mosseri nu toe. "We hebben technologie die bepaalde meldingen voorrang moet geven en daarbij zijn sommige van deze commentaren als goedaardig aangemerkt, wat ze absoluut niet zijn", stelt Mosseri op Twitter. "Het probleem is inmiddels opgelost."

Marcus Rashford reageerde begin deze week al op de racistische uitlatingen op sociale media. "Ik zou willen dat het anders was gegaan", aldus de 23-jarig speler. "Kritiek op mijn prestaties kan ik hebben, mijn penalty was niet goed genoeg. Maar ik zal me nooit verontschuldigen voor wie ik ben en waar ik vandaan kom", aldus Rashford.

Bukayo Saka uitte kritiek op Instagram, Twitter en Facebook. "Ik wist meteen wat voor haat ik zou gaan ontvangen en het is de verdrietige realiteit dat die machtige platforms niet genoeg doen om dat soort berichten te stoppen", aldus de 19-jarige voetballer van Arsenal. "Aan Instagram, Twitter en Facebook: ik wil niet dat enig kind of volwassene de hatelijke en kwetsende berichten ontvangt die Marcus, Jadon en ik deze week hebben gekregen."

Premier: 'Hoge boetes en stadionverboden'

De Britse premier Boris Johnson dreigde de sociale media op woensdag al met hoge boetes als zij de racistische uitlatingen tegen Engelse spelers niet zouden verwijderen. Johnson sprak van boetes oplopend tot 10 procent van de wereldwijde jaaromzet van bedrijven.

Wie racistische berichten plaatst kan volgens Johnson op een stadionverbod rekenen. "Als je je online schuldig maakt aan racistische uitlatingen in het voetbal, dan ga je niet naar de wedstrijd. Geen mitsen, geen maren, geen vrijstellingen, geen excuses", aldus de premier.

'Weerzinwekkend gedrag'

De Engelse bondscoach Gareth Southgate noemde het racisme tegen Saka, Rashford en Sancho eerder al "onvergeeflijk" en aanvoerder Harry Kane prijst de moed van de drie spelers om onder hoge druk hun strafschoppen te nemen. Prins William, hoofd van de English Football Association, zei "ziek" te zijn van het "weerzinwekkende gedrag" tegen de Engelse spelers.