© Valve

Valve komt met handheld console voor spelen pc-games

De game Control op de Steam Deck-handheld.

Steam Deck

Valve komt met handheld console voor spelen pc-games

15-07-2021 17:34 Laatste update: 16-07-2021 09:41

Steam-uitbater Valve komt met een eigen handheld spelcomputer, de Steam Deck, waarop je Steam-games kan spelen.

De handheld heeft qua vormgeving iets weg van de Switch, met een 7-inch touchscreen in het midden en twee ingebouwde controllers aan beide kanten. Er zijn twee sticks, een D-pad en vier knoppen aan de voorkant, plus twee trackpads die je vingerbewegingen registreren. De ingebouwde gyroscoop kan ook de beweging van de Deck volgen.

De Deck heeft een AMD APU met een quadcore Zen 2-chip en 16 gb RAM-geheugen.  Het onderliggende besturingssysteem is gebaseerd op Linux en de handheld zou volgens Valve ook als Linux-pc gebruikt kunnen worden. 

Volgens Valve kan de Deck 'de grootste blockbustergames' draaien. De Steam Deck werkt in feite als draagbare versie van je Steam gamebibliotheek. Bovendien is hij aan te sluiten op allerlei randapparatuur en kan het beeld naar een groter scherm gestreamed worden.

Windows

Het is zelfs mogelijk om Windows op de Deck te installeren. "Steam Deck is een PC dus je kan software van derde partijen installeren en andere besturingssystemen", zegt Valve. De spelcomputer is niet afgesloten zoals dat bij andere spelcomputers normaal gesproken wel het geval is.

Door Windows te installeren op de Deck zouden gebruikers veel meer games kunnen spelen op het apparaat. Momenteel ondersteunt zo’n 15 procent van de bijna 55.000 games op Steam officieel Linux en SteamOS. Nagenoeg alle games op Steam werken op Windows. Gebruikers moeten dan wel zelf een Windows-licentie kopen voor hun Steam Deck.

Drie modellen 

Het goedkoopste model, met 64 gb opslag, gaat in Nederland 419 euro kosten. Daarnaast komt er een versie van 549 euro met 256 gb opslag op een snellere SSD-schijf. Het duurste model kost 679 euro en biedt 512 gb ruimte op SSD voor games.

Er zijn verder geen grote verschillen tussen de drie modellen. Volgens Valve zijn ze qua framerate en grafische kwaliteit verder hetzelfde. Ook bevatten alle Steam Decks een extra microsd-slot voor meer opslag.

De handheld is vanaf december 2021 verkrijgbaar in Europa. Reserveren kan vanaf vrijdagavond.

Maak van je telefoon een handheld spelcomputer: