Mega-overname

'Intel wil grootste overname ooit doen'

intel chip maker overname globalfoundries TSMC
16 juli 2021 om 13:31
Laatste update: 16 juli 2021 om 14:23

Chipbedrijf Intel zou gesprekken voeren over een overname van branchegenoot GlobalFoundries. Met een mogelijke deal zou 30 miljard dollar gemoeid zijn.

Dat zeggen bronnen tegen The Wall Street Journal. Het zou de grootste overname door Intel ooit zijn. Het bedrijf zou ermee een sterkere positie op de wereldwijde chipmarkt willen verwerven. 

GlobalFoundries is in handen van het staatsinvesteringsfonds Mubadala Investment van Abu Dhabi. Het bedrijf zou werken aan een beursgang in New York, maar volgens de bronnen zijn Mubadala en Intel in gesprek over een overname van GlobalFoundries.  

Ingehaald door TSMC en Samsung

Intel heeft de ambitie uitgesproken om weer de leidende speler te worden in de wereldwijde chipindustrie. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren terrein moeten prijsgeven aan rivalen zoals het Taiwanese TSMC en het Zuid-Koreaanse Samsung Electronics.

Intel, onder leiding van topman Pat Gelsinger, kondigde eerder aan dit jaar 20 miljard dollar uit te trekken voor de bouw van twee nieuwe fabrieken in de Amerikaanse staat Arizona en wil ook meer fabrieken elders in de wereld bouwen. De marktwaarde van Intel ligt rond de 225 miljard dollar.

Chips voor Apple of Nvidia

GlobalFoundries maakt chips die worden ontworpen door andere bedrijven, net als TSMC. Intel wil ook sterk mee gaan doen aan die zogenoemde foundry-markt. Zulke chips worden bijvoorbeeld gebruikt door grote partijen als Apple, Nvidia en Amazon.

Onlangs werd nog bekend dat GlobalFoundries 4 miljard dollar uittrekt voor de bouw van een nieuwe chipfabriek in Singapore. Volgens het concern moet die nieuwe productielocatie helpen om te kunnen voldoen aan de zeer sterke vraag naar chips.

GlobalFoundries gaat ook zijn vestigingen in Duitsland en de Verenigde Staten uitbreiden. Hier wordt voor ieder land 1 miljard dollar vrijgemaakt.

Chiptekort gaat nog lang duren

Topman Tom Caulfield denkt dat de vraag naar chips de komende jaren groter zal zijn dan het aanbod. Sinds de coronacrisis is er wereldwijd een groot tekort aan chips ontstaan, waar onder meer automerken en gadgetfabrikanten mogelijk nog tot 2023 last van hebben.

Chiptekort: waarom de PlayStation 5 uitverkocht is