hubble werkt weer nasa payload systeem
Meetinstrumenten

Hubble-telescoop lijkt na maand weer te werken

16 juli 2021 om 19:12
Laatste update: 16 juli 2021 om 19:16

Onderzoekers kunnen bijna weer aan de slag met de Hubble-telescoop. De wetenschappelijke apparatuur van de Hubble staat al sinds 13 juni in de veilige modus na problemen met een oud computersysteem.

Het computersysteem dateert uit de jaren tachtig en beheert de meetinstrumenten aan boord. Toen het systeem er abrupt mee ophield, werden al deze instrumenten automatisch in de veilige modus gezet. Sindsdien probeert NASA de zogenoemde payload-module weer werkende te krijgen.

Inmiddels is NASA er in geslaagd om over te schakelen naar backup-apparatuur, schrijft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie vandaag. Onder andere de backup van het Power Control Unit (PCU), dat de stroom binnen het systeem regelt, is in gebruik genomen.

Om gebruik te maken van dit extra systeem moest NASA verschillende andere apparaten binnen de telescoop overzetten naar een alternatieve interface. Pas daarna kon NASA alle apparatuur verbinden met het backup-systeem.
 

Duurt nog een dag

Het duurt waarschijnlijk nog een dag voordat de Hubble daadwerkelijk weer wetenschappelijke informatie kan verzenden. Het team achter de ruimtetelescoop houdt de hardware op dit moment goed in de gaten, en is bezig om elk instrument uit de veilige modus te halen. 

De Hubble ruimtetelescoop werd op 25 april 1990 in omloop van de aarde gebracht. NASA wil de Hubble in ieder geval nog tot 2030 in gebruik houden.

Ruimtetoerisme barst los: willen we dit?