© DuckDuckGo

Nieuwe gratis dienst stript onzichtbare trackers uit mails
E-maildienst van DuckDuckGo

Nieuwe gratis dienst stript onzichtbare trackers uit mails

20-07-2021 16:37 Laatste update: 16:46

De privacyvriendelijke zoekmachine DuckDuckGo komt met een nieuwe dienst waarmee gebruikers zichzelf kunnen beschermen tegen de onzichtbare trackers die in veel e-mails zitten.

Het nieuwe Email Protection is een gratis maildienst, maar niet zoals Gmail of Outlook. Gebruikers krijgen wel een duck.com-adres, maar gebruiken dat als een tussenstop voor hun bestaande adres. Mailtjes die naar het duck-adres worden gestuurd, worden gestript van alle onzichtbare trackers en doorgestuurd naar de ontvanger. Bovenaan het mailtje staat hoeveel trackers er zijn verwijderd.

Dataprofielen

Met onzichtbare trackers kunnen adverteerders zien wanneer mailtjes geopend worden, waar de lezer op dat moment is en op welk apparaat het bericht wordt geopend. Zulke informatie wordt bijgehouden in een breder dataprofiel van gebruikers, dat waardevoller is naarmate er meer informatie in staat.

Naar schatting bevat 70 procent van de nieuwsbrieven verborgen trackers.

Nieuwsbrieven en spam

DuckDuckGo heeft voor deze methode met een tussenkomend adres gekozen omdat veel mensen geen zin hebben om over te stappen naar een hele nieuwe maildienst. Het duck-adres kan bijvoorbeeld alleen gebruikt worden voor nieuwsbrieven en andere plekken waarvan ontvangers bijvoorbeeld spam verwachten.

De dienst biedt daarnaast de mogelijkheid om wegwerpadressen aan te maken. Als gebruikers bepaalde nieuwsbrieven beu zijn, kunnen zij dat adres blokkeren en zijn ze er vanaf. Een dergelijke privacyfunctie zit ook in iOS 14 van Apple, als gebruikers ergens een nieuw account aanmaken vanaf een Apple-apparaat.

Flexibeler

DuckDuckGo stelt dat zijn oplossing flexibeler is voor gebruikers, omdat deze werkt op zowel Android, Windows als iOS. Apple komt in iOS 15 met een ingebouwde methode die ook de trackers uit mailtjes van gebruikers stript, maar ook die functie werkt alleen voor apparaten van Apple.

De maildienst van DuckDuckGo wordt als open bètatest beschikbaar gesteld. Gebruikers die willen meedoen kunnen zich aanmelden via de app van DuckDuckGo op Android of iOS. In de instellingen van die app is een nieuwe knop 'Email Protection' of 'Email Autofill'. Met die knop kunnen gebruikers zich opgeven voor de wachtlijst.

Top 10 nieuwe functies voor iPhone, AirPods en Mac

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s