Gamebedrijf Activision Blizzard aangeklaagd om intimidatie van vrouwen
'Toxische cultuur'

Gamebedrijf Activision Blizzard aangeklaagd om intimidatie van vrouwen

22-07-2021 12:24 Laatste update: 12:28

Game-uitgever Activision Blizzard wordt door de Amerikaanse staat Californië aangeklaagd om de intimidatie en discriminatie van vrouwen binnen het bedrijf.

Activision Blizzard is uitgever van populaire games als Call of Duty, World of Warcraft. Zo'n 20 procent van de werknemers van het bedrijf is vrouw, en zou worden blootgesteld aan een "indringende, studentikoze werksfeer". Dat meldt Bloomberg Law.

Mannelijke werknemers zouden "grote hoeveelheden alcohol drinken terwijl zij door de werkplekken van vrouwen kruipen en daarbij vaak ongepaste opmerkingen richting vrouwen maken", aldus de aanklagers.

De aanklacht is ingediend door het California Department of Fair Employment and Housing, een toezichthouder van de staat die twee jaar onderzoek deed naar het gamebedrijf.

Discriminatie en zelfdoding

De verpeste sfeer bij het bedrijf zou zelfs hebben geleid tot de zelfdoding van een vrouwelijke medewerker, nadat zij een relatie had met een leidinggevende. Ook zouden vrouwen structureel minder betaald krijgen dan hun mannelijke collega's, en worden weerhouden van promoties omdat zij zwanger zouden kunnen worden.

De mannelijke medewerkers zouden ondertussen vooral games spelen onder werktijd en hun verantwoordelijkheden afwentelen op hun vrouwelijke collega's, meldt de toezichthouder. Die mannen zouden daarbij grappen maken over verkrachting, en er zouden naaktfoto's van een medewerkster zijn verspreid.

'Te weinig gedaan'

De toezichthouder stelt in de aanklacht dat Activision Blizzard niks gedaan heeft om de werksfeer in zijn bedrijf te verbeteren. De game-uitgever zegt zich niet te herkennen in het geschetste beeld.

"Er is geen plaats in ons bedrijf of onze branche, of welke branche dan ook, voor seksueel wangedrag of intimidatie van welke aard dan ook", zegt woordvoerder van Activision Blizzard in een verklaring. "We nemen elke beschuldiging serieus en onderzoeken alle claims. In gevallen met betrekking tot wangedrag is actie ondernomen om het probleem aan te pakken."

Activision Blizzard zegt te betreuren dat de toezichthouder zijn aanklacht niet eerst met het bedrijf heeft besproken. Ook is het volgens de uitgever niet eerlijk dat de zelfdoding van de vrouwelijke werknemer wordt aangehaald. "Dit soort onverantwoordelijk gedrag van onverantwoordelijke bureaucraten zorgt dat veel van de beste bedrijven uit Californië wegtrekken", aldus Activision Blizzard.

Maak van je smartphone een handheld console