Of thuiswerken

Google en Facebook verplichten vaccinatie voor medewerkers

29 juli om 06:25
Laatste update: 29 juli om 09:40

Google eist van al zijn werknemers dat ze gevaccineerd zijn als ze op kantoor willen werken. Ook Facebook kondigde aan dat werknemers in de VS moeten zijn gevaccineerd om op kantoor te mogen komen.

De vaccinatieverplichting van Google gaat de komende weken al in bij Amerikaanse vestigingen, bevestigt een woordvoerder van het bedrijf aan RTL Z. In de komende maanden eist het techbedrijf ook elders in de wereld dat personeel is ingeënt tegen het coronavirus. 

Dat betekent overigens niet dat alle werknemers van Google de komende maanden een vaccin moeten halen of anders thuis moeten werken. De vaccinatieplicht geldt alleen als er voldoende vaccins beschikbaar zijn en de plaatselijke regelgeving het toestaat. 

In Nederland mogen bedrijven hun personeel niet verplichten om zich te laten vaccineren. Hoe Google hiermee omgaat wil de woordvoerder niet zeggen. Daar is het nog te vroeg voor, omdat de plicht pas over enkele maanden buiten de VS zal gelden, laat hij weten. 

Langer thuiswerken

Google-ceo Sundar Pichai schrijft aan het personeel dat het 'geweldig was' om de voorbije maanden weer werknemers samen te zien brainstormen. Om die reden wilde het bedrijf dan ook dat werknemers zeker 60 procent van hun werktijd doorbrengen op de plekken waar ze ook voor de uitbraak van corona werkten. 

Maar waar die terugkeer naar kantoor aanvankelijk deze zomer was voorzien, mogen Google-werknemers nu tot 18 oktober volledig thuiswerken als ze dat willen. Die verschuiving is ingegeven door de opleving van de zeer besmettelijke Delta-variant van het coronavirus, schrijft Pichai.

Facebook

Facebook laat weten dat de vaccinatieverplichting vooralsnog alleen in de VS geldt. Maar het bedrijf kijkt na verloop van tijd ook of dezelfde regels in andere landen moeten gelden.

Het socialmediabedrijf verwacht dat zijn kantoren in september voor de helft gevuld zijn. In oktober moeten ze volledig heropend zijn. Anders dan Google geeft Facebook werknemers die het willen de mogelijkheid om al hun werk vanuit huis te doen. 

Kijk ook: zo werken mRNA-vaccins