Toezichthouder: NASA mag maanlander van SpaceX gebruiken
Bezos vist achter het net

Toezichthouder: NASA mag maanlander van SpaceX gebruiken

30-07-2021 17:26 Laatste update: 17:32

NASA mag met SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, in zee om mensen op de maan te gaan zetten. Dat bepaalde de Amerikaanse overheidswaakhond Government Accountability Office (GAO) vandaag na klachten van Jeff Bezos zijn Blue Origin en techbedrijf Dynetics.

Het particuliere ruimtevaartbedrijf Blue Origin stapte in april naar de toezichthouder. De aanbestedingsprocedure zou "gebrekkig" zijn verlopen en NASA zou op het laatste moment zijn eisen hebben aangepast.

Met het contract gaat zo'n 2,9 miljard euro gemoeid. Voor dat geld zal SpaceX zijn Starship verder doorontwikkelen, zodat NASA dit schip kan inzetten voor missies naar de maan vanaf 2024. 

Blue Origin wees er in april onder andere op dat SpaceX nog geen succesvolle test met Starship had uitgevoerd. Een maand later landde een Starship SN15 voor het eerst veilig na een lancering vanaf de ruimtebasis van SpaceX in Boca Chica. 
 

'NASA mag dit gewoon'

NASA "heeft het recht om dit werk aan te besteden aan meerdere bedrijven, een bedrijf, of helemaal niemand", concludeerde de GAO volgens The Verge. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie zou minder geld hebben gekregen voor het project dan verwacht, en daarom voor slechts een partij hebben gekozen.

Het argument van Blue Origin dat de procedure dan maar helemaal opnieuw zou moeten hebben gestart, veegt GAO van tafel.  "Er bestaat geen eis dat NASA discussies aangaat of zijn procedures aanpast vanwege veranderingen in de financiering."

Ruimtetoerisme barst los: willen we dit?