Directeur Activision Blizzard stapt op om seksismeschandaal
Gamegigant onder vuur

Directeur Activision Blizzard stapt op om seksismeschandaal

03-08-2021 15:24 Laatste update: 15:57

Een directeur bij Activision Blizzard is opgestapt vanwege de rechtszaak tegen het grote gamebedrijf over seksuele intimidatie en ongelijke behandeling van mannelijke en vrouwelijke werknemers.

J. Allen Brack is wegens het schandaal afgetreden als president van het onderdeel Blizzard, maakte het bedrijf bekend.

Activision Blizzard werd onlangs door een overheidsinstantie van de staat Californië aangeklaagd wegens de vermeende misstanden op de werkvloer. Californië beticht het gamebedrijf ervan "een seksistische cultuur te bevorderen en vrouwen minder te betalen dan mannen".

Vorige week staakten 200 medewerkers van het bedrijf uit protest tegen de slechte behandeling van vrouwelijke werknemers.

Vragen over seksualisering weggelachen

De meeste beschuldigingen van Californië gaan over Blizzard, dat in 2008 via een fusie samenging met Activision. Veel van de aantijgingen dateren van voor Bracks aantreden als hoogste bestuurder van de divisie in 2018.

Toch zijn veel medewerkers kritisch over zijn manier van leidinggeven. Zo circuleert op sociale media een filmpje uit 2010 waarin Brack vragen over de seksualisering van vrouwelijke personages in de game World of Warcraft weglacht.

Brack wordt vervangen door Jen Oneal en Mike Ybarra. Oneal leidde voorheen de gamestudio Vicarious Visions die in januari samenging met Blizzard. Voor haar benoeming tot co-president bij Blizzard was ze verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de gameseries Diablo en Overwatch. Ybarra werkte twintig jaar bij Microsoft, onder andere voor de onlinediensten voor spelcomputer Xbox.