© Activision Blizzard

Werknemers Activision Blizzard gaan staken om wangedrag op werkvloer
Gamebedrijf

Werknemers Activision Blizzard gaan staken om wangedrag op werkvloer

27-07-2021 18:04 Laatste update: 21:38

Werknemers van gamebedrijf Activision Blizzard gaan woensdag staken. De werknemers die op kantoor werken, verlaten om 10 uur lokale tijd het pand uit protest tegen de manier waarop de leiding van het bedrijf omgaat met klachten over de 'giftige' werkcultuur.

De Amerikaanse staat Californië startte afgelopen week een rechtszaak tegen het bedrijf vanwege een cultuur van intimidatie en discriminatie tegen vrouwen. Zo zouden vrouwen structureel minder betaald krijgen, regelmatig worden lastig gevallen, en nauwelijks promotie krijgen. Minstens één vrouwelijke werknemer zou zelfmoord hebben gepleegd, nadat er op de werkvloer naaktfoto's van haar werden verspreid.

De top van het gamebedrijf toonde zich aanvankelijk strijdbaar en reageerde woedend op de aanklacht. Het zou gaan om een 'verouderd beeld' van de interne cultuur, schreef Activision Blizzard.

Het bedrijf is onder andere bekend van de games Call of Duty en World of Warcraft. Het is een van de grootste gamebedrijven ter wereld, met een jaarlijkse omzet van rond de 6,7 miljard euro.

'Gedrag management in strijd met onze waarden'

Meer dan 2.600 huidige en voormalige werknemers van het bedrijf ondertekenden deze week een protestbrief. Zij betuigen daarin steun aan de staat Californië en zeggen geen vertrouwen te hebben in de leiding om de giftige werkcultuur goed aan te pakken.

"De statements van de directie ondergraven onze strijd om gelijkheid binnen en buiten onze industrie", schreven de werknemers. Zij vinden dat het gedrag van het management van Activision Blizzard in strijd is met hun waarden.

'Beleid moet gewijzigd'

Ze gaan nu staken om beleidswijzigingen af te dwingen binnen het bedrijf. Volgens The Verge gaat het de werknemers onder andere over verbeteringen in de sollicitatie- en promotieprocedures, het publiek maken van salarissen, en het inhuren van een onafhankelijke organisatie om onderzoek te doen naar "de huidige systemen, die erin falen om werknemers te beschermen tegen intimidatie".

Ook willen ze dat de arbitrageclausule in hun contracten wordt geschrapt. Door deze clausule moeten werknemers met klachten over de gang van zaken binnen het bedrijf naar een interne arbitragecommissie. Ze mogen niet naar de rechter stappen.

De voormalige Blizzard-topman Mike Morhaime heeft ondertussen zijn excuses aangeboden. Het huidige bestuur heeft nog niet op de brief van de werknemers gereageerd.

Is dit de beste elektrische scooter?