Experts in open brief: 'Apple, ga geen foto's monitoren'
Maatregelen tegen kindermisbruik

Experts in open brief: 'Apple, ga geen foto's monitoren'

06-08-2021 18:36 Laatste update: 19:38

Een groep privacyexperts, academici, onderzoekers, en andere specialisten hebben Apple via een open brief opgeroepen om de foto's van gebruikers van iPhones en iPads niet te gaan scannen op beelden van kindermisbruik.

Apple kondigde donderdag nieuwe maatregelen aan tegen het verspreiden van beelden van kindermisbruik. Eén daarvan was een stukje software dat foto's van Amerikaanse gebruikers in de clouddienst iCloud vergelijkt met bekende beelden van kindermisbruik in een database van een Amerikaanse instantie. 

Ook werkt Apple aan een systeem om ouders op de hoogte te brengen als hun kind naaktfoto's ontvangt of stuurt via de berichten-app iMessage. 

"Apples voorstel introduceert een 'achterdeur' in zijn producten die fundamenteel de privacy kan aantasten", aldus de brief. "Deze maatregelen zouden elke iPhone veranderen in een apparaat dat alle foto's en berichten die langskomen scant en problematische content naar de autoriteiten toespeelt. Zo ontstaat een situatie waar onze persoonlijke apparaten radicale nieuw hulpmiddelen worden voor invasieve surveillance, zonder toezicht om misbruik te voorkomen."

Versleuteling

De ondertekenaars wijzen erop dat de controles op kindermisbruik op het apparaat zelf plaatsvinden. "Ze zouden daarom alle end-to-end versleuteling kunnen omzeilen die normaal gebruikt worden om onze privacy te beschermen."

De organisaties achter de brief vragen Apple met klem om te stoppen met de uitrol van deze technologie. Ook willen ze dat Apple zich publiekelijk uitspreekt vóór het gebruik van end-to-end encryptie en privacy. De foto's in iCloud zijn momenteel niet end-to-end versleuteld.

Apple: 'Kijken per land'

Apple maakte vrijdag bekend dat het per land kijkt naar wat er nodig is om het systeem uit te rollen. Verschillende landen hebben andere voorschriften, waar de maatregelen op moeten worden aangepast. Zo heeft de Europese Unie een zeer strenge privacywet, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), die de uitrol van dergelijke programma's lastig maakt omdat die de privacy zouden kunnen schaden. 

Hoe werkt het? 

Apple gebruikt software op het apparaat om foto's te vergelijken met de database van beelden van kindermisbruik. De software kijkt niet naar wat er precies op de foto's staat, maar voert een berekening uit, die ook is uitgevoerd op de beelden in de database. De uitkomst is een hash, een soort code, die wordt vergeleken met de hashes van de bekende kindermisbruikfoto's.

Als de hash overeenkomst, lijken de foto’s erg op elkaar. Apple kan het account van de gebruiker dan als verdacht aanmerken en kan overgaan tot het inseinen van de autoriteiten. 

Verslaan deze oordoppen de AirPods Pro?