Eindhovense studenten winnen met zelfrijdende raceauto
Autonoom racen

Eindhovense studenten winnen met zelfrijdende raceauto

09-08-2021 15:24 Laatste update: 15:39

Eindhovense studenten zijn met een zelfrijdende elektrische raceauto eerste geworden bij een wedstrijd op het Formule 1-circuit van Barcelona.

De elektrische en autonome raceauto van het team University Racing Eindhoven eindigde in zes van de zeven disciplines in de top drie. Maandagmiddag werden de uitslagen bekend.

Op het Circuit de Barcelona-Catalunya streden de studenten van de TU Eindhoven in de autonome klasse van de Formula Student tegen zes teams van universiteiten uit vijf landen. Op de tweede en derde plek eindigden de studententeams uit Barcelona zelf en Lissabon. Het Eindhovense team won een bedrag van 1000 euro.

Geen tien ronden achter elkaar

Het onderdeel 'uithoudingsvermogen' viel voor alle zeven teams in het water. Het lukte niemand om de tien ronden van ongeveer 300 meter uit te rijden. "Daar baal ik van. Tijdens de testdagen maakte onze racewagen die rondjes wel vol", zegt teamleider Dion Engels.

Volgens hem lag dat aan de omstandigheden in Barcelona. "Kleine veranderingen ten opzichte van de testlocatie, zoals een ander type ondergrond, een flinke helling en de stand van de zon, hadden een grote impact op de zelfrijdende racewagens. Het bleek daardoor voor de auto lastiger dan gedacht om de baan optimaal in kaart te brengen."

Andere disciplines waren bijvoorbeeld bochtensnelheid en acceleratie. De deelnemers moesten ook een businessmodel voor hun ontwerp opstellen.

Het Eindhovense team heeft met ruim vijftig mensen gewerkt aan de autonome raceauto en het businessmodel. "We hebben veel geleerd in Barcelona. Deze ervaring nemen we mee met als doel om volgend jaar ook de laatste discipline volledig uit te rijden."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s