Hof: automobilist mag telefoon op schoot leggen tijdens het rijden
Geen boete

Hof: automobilist mag telefoon op schoot leggen tijdens het rijden

10-08-2021 12:55 Laatste update: 11-08-2021 12:42

Een automobilist die was bekeurd voor het vermeend vasthouden van een smartphone tijdens het rijden, hoeft de boete niet te betalen.

De automobilist heeft in hoger beroep betoogd dat de telefoon tijdens een rit door Drachten op schoot lag. Het gerechtshof in Leeuwarden oordeelt dat de automobilist de boete niet hoeft te betalen.

De kantonrechter van de rechtbank vonniste in november dat het op schoot hebben van een telefoon valt onder het begrip vasthouden, zoals de wet voorschrijft. De automobilist tekende hoger beroep tegen de boete van 240 euro aan.

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden maakte vandaag bekend dat de automobilist in het gelijk is gesteld. "Het op schoot of op het been hebben van een mobiele telefoon kan niet worden aangemerkt als vasthouden."

Volgens het hof kan de politie wel een proces-verbaal opmaken als de automobilist door de telefoon op zijn schoot een gevaar op de weg kan veroorzaken of het verkeer kan hinderen.

Boetebedrag verhoogd

Het kabinet besloot eerder dit jaar de boete voor het vasthouden en het gebruiken van een telefoon achter het stuur te verhogen van 240 naar 340 euro.