Online-onderwijs belangrijke reden om met studie te stoppen
Online-onderwijs

Online-onderwijs belangrijke reden om met studie te stoppen

12-08-2021 08:39 Laatste update: 09:28

Het verplichte online-onderwijs op hogescholen en universiteiten was afgelopen jaar een van de belangrijkste redenen dat studenten stopten met hun studie of van opleiding wisselden.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek door loopbaanoriëntatiebedrijf Qompas onder ruim duizend eerstejaarsstudenten. Van de uitvallers geeft 85 procent aan dat het verplichte online-onderwijs vanwege corona 'zeker of enigszins' heeft bijgedragen aan hun besluit te stoppen.

Er is een verschil te zien tussen studenten die thuis zijn blijven wonen en studenten die op kamers zijn gegaan. Van de studenten op kamers geeft 73 procent aan dat corona zeker heeft bijgedragen aan de uitval. Bij de thuiswonende studenten is dat minder: 50 procent. 

Studenten aan universiteiten zeggen het vaakst dat het online-onderwijs eraan heeft bijgedragen dat ze zijn gestopt met hun studie of dat van plan zijn (66 procent), bij mbo'ers is dat 39 procent.

Niet motiverend en saai

De meeste stoppers en switchers noemden als belangrijkste reden dat online-onderwijs 'niet motiverend' is (81 procent) en dat ze sociaal contact misten (68 procent). Ook kon de helft het online-onderwijs niet goed volgen en vond ook de helft het 'saai'.

Begeleiding

Al jaren schommelt het aantal eerstejaars dat switcht of uitvalt rond de 32 procent. In 2020 was er een lichte toename: 32,5 procent.  

Een ruime meerderheid van de uitvallers zegt ook niet tevreden te zijn met de begeleiding van de eerstejaars tijdens de coronapandemie.

Studenten die in september vorig jaar begonnen, hebben zich grotendeels online moeten oriënteren. Ook hun overstap naar het mbo of hoger onderwijs verliep bijna volledig online.

Kijk ook: de beste nieuwe laptops