Privacy

Datalek bij Radboudumc: gegevens medewerkers op straat

12 augustus 2021 om 11:21
Laatste update: 12 augustus 2021 om 11:31

Door een datalek bij het Radboudumc in Nijmegen zijn gegevens van medewerkers van het ziekenhuis uitgelekt.

Ook de gegevens van medewerkers van organisaties waar het ziekenhuis mee samenwerkt zijn uitgelekt. "Door menselijk handelen zijn accountgegevens van mensen met een Radboudumc-werkplek op internet terecht gekomen", meldt het academisch ziekenhuis.

Het gaat om (inlog)namen, e-mailadressen en telefoonnummers. Er zijn geen patiëntgegevens of andere bijzondere persoonsgegevens openbaar geworden, zegt het medisch centrum. Hoe het datalek heeft kunnen ontstaan, wordt nog onderzocht.

Het datalek is volgens Radboudumc 'onmiddellijk gedicht'. "Ook zijn er maatregelen genomen om herhaling en verdere schade te voorkomen." Volgens het ziekenhuis zijn ICT-applicaties, zoals het elektronisch patiënten dossier, niet in gevaar geweest.

'Enorm vervelend'

Het datalek is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens en alle getroffen personen worden de komende dagen op de hoogte gebracht. 

“Digitale veiligheid is een groot goed, zeker in de zorg, en heeft voortdurend onze aandacht”, aldus Mark Janssen, lid Raad van Bestuur bij het Radboudumc. “We vinden het enorm vervelend dat we er desondanks niet in geslaagd zijn dit incident te voorkomen."