Google test bedienen Android-telefoon met gezichtsuitdrukking
Android 12

'Android binnenkort met gezichtsuitdrukkingen te bedienen'

16 augustus om 15:59
Laatste update: 16 augustus om 16:00

Google test een nieuwe manier om Android-smartphones te bedienen: met enkel gelaatsuitdrukkingen.

Gebruikers kunnen met de nieuwe Android-functie allerlei handelingen op hun telefoon koppelen aan gezichtsuitdrukkingen, zoals een glimlach, het openen van de mond of het optrekken van de wenkbrauwen. Android gebruikt hiervoor de frontcamera in telefoons.

Er is keuze uit zes expressies en veertien acties. Zo kunnen gebruikers bijvoorbeeld door hun mond te openen vooruit of achteruit spoelen in een video, of de instellingen openen door hun wenkbrauwen op te trekken. Per gezichtsuitdrukking is ook in te stellen hoe gevoelig de software moet reageren. 

De nieuwe functie is opgedoken in een testversie van Android 12 onder de Toegankelijkheidstools, de opties voor mensen die niet alles goed met een touchscreen kunnen doen. De ontwikkelaarssite XDA heeft de nieuwe opties al werkend gekregen. Google moet de mogelijkheid nog officieel aankondigen.

Momenteel heeft Android al de functie Switch Access, waarmee gebruikers handelingen kunnen uitvoeren via externe apparaten die via usb of bluetooth zijn aangesloten, zoals een toetsenbord. Maar Switch Access werkt ook met de fysieke knopjes aan de zijkant van telefoons.

Kijk ook: twee nieuwe Samsung-vouwtelefoons